Week tegen eenzaamheid 2022: Makkelijker activiteiten vinden tegen eenzaamheid in Almere

Geschreven door Redactie

Goud in Almere lanceert in de Week tegen Eenzaamheid 2022 een nieuwe keuzehulp waarmee professionals en vrijwilligers een inwoner gemakkelijker kunnen helpen een passende activiteit te vinden in Almere.

De keuzehulp is ontwikkeld i.s.m. stichting Gouden Dagen en de Vrije Universiteit van Amsterdam. Daarnaast belichten we het ‘kleine gebaar’ om eenzaamheid te verlichten en is er op 6 oktober in Casa Casla een bijeenkomst rondom het thema ‘in verbinding’ voor iedereen die interesse heeft in het onderwerp.

In Almere voelt meer dan de helft van de volwassenen zich wel eens eenzaam. Er is veel aanbod in de stad om eenzaamheid te verlichten voor jong en oud, zoals maatjeshulp via Humanitas of VMCA of de cursus ‘Creatief leven’ van De Schoor. De nieuwe keuzehulp op socialekeuzehulp.nl kan bijvoorbeeld praktijkondersteuners bij de huisarts of vrijwilligers helpen om de oudere inwoner naar een passende activiteit te verwijzen, door het beantwoorden van een aantal (anonieme) vragen. De keuzehulp ontsluit hiermee op een gemakkelijke manier het aanbod van de sociale kaart Flevoland. Inwoners kunnen eventueel ook zelf de keuzehulp gebruiken. Voor jongeren is het aanbod te vinden op almere.nl/jong.

Een klein gebaar is goud

Een klein gebaar kan een groot verschil maken bij eenzaamheid. Even een gesprekje, samen een kopje koffie, een gevoel van verbinding door een gesprek dat het iets verder gaat, kan eenzame gevoelens verlichten. Goud in Almere heeft kaartjes ontwikkeld om een klein gebaar te faciliteren, maar dit kan natuurlijk ook zonder kaartje.

In verbinding in Almere

In Almere is er op verschillende plekken en door verschillende organisaties extra aandacht voor eenzaamheid. Zo organiseert Woonzorg Flevoland samen met ROC en buurtcentra 'verwendagen'. Het netwerk Goud in Almere organiseert aan het einde van de week op 6 oktober een afsluitende bijeenkomst waarin we het samen met de stad hebben over het thema ‘in verbinding.’ De gratis bijeenkomst is voor iedereen -professionals en inwoners-, die betrokken is bij het onderwerp. Onder leiding van dagvoorzitter Jerzy Soetekouw gaan we met elkaar in gesprek en na afloop eten we samen. Aanmelden kan via een e-mail naar goud@almere.nl.

Meer informatie en tips rondom eenzaamheid is te vinden op goud.almere.nl. 


Onze Ambassadeurs