Bushaltes in Almere zijn rookvrije zones

Geschreven door Redactie

In Almere willen we dat kinderen opgroeien in een gezonde en dus ook rookvrije omgeving. Om (mee)roken terug te dringen op plekken waar veel kinderen en jongeren komen, hebben busvervoerder Keolis en de gemeente de handen ineen geslagen: vanaf oktober 2022 zijn alle bushaltes in Almere rookvrije zones.

Bij alle bushaltes zijn de rookvrije stoeptegels geplaatst die horen bij de landelijke campagne ‘Rookvrije Generatie’.

In rookvrije zones geldt geen rookverbod, maar wordt iedereen opgeroepen om op deze plekken niet te roken. De tegels helpen om het gesprek over rookoverlast aan te gaan met elkaar. Met advertenties in de bus en bushalte wordt de aandacht hierop gevestigd.

Waarom doen we dit?

Omdat het helaas nog hard nodig is. Per week raken honderden kinderen in Nederland opnieuw verslaafd aan roken en uiteindelijk sterft ruim de helft van de rokers aan de gevolgen ervan. Dat zijn zo'n 20.000 Nederlanders per jaar. Ook meeroken is ongezond en kan ziektes veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat plekken waar veel jongeren en kinderen komen, rookvrij zijn. In Stoptober is er landelijk extra aandacht voor het stoppen met roken. In Almere bieden alle huisartsen rookstopzorg aan. Ook vapen en snus (nicotinezakjes) zijn verslavend en slecht voor je gezondheid.

Samen maken we gezond gewoon

Steeds meer mensen vinden het normaal dat er op openbare plekken niet gerookt wordt. Zeker op plekken waar veel kinderen komen. De meeste mensen, zowel rokers als niet-rokers, willen dat kinderen rookvrij opgroeien en zelf niet gaan roken. Steeds meer speel- en sportplekken waar veel kinderen en jongeren komen zijn al rookvrij. Maar nog lang niet allemaal. Is er bij jou in de buurt een plek die je graag rookvrij zou zien? Bijvoorbeeld een speelplek, de ingang van jouw bedrijf of rondom een sportplek? Dan kan jij gratis een rookvrije stoeptegel aanvragen bij de gemeente. De tegels zijn bedoeld als uitnodiging om met elkaar in gesprek te gaan over roken op plekken waar kinderen en jongeren komen.

Succesvolle hulp bij stoppen met roken in Almere

Wil jij stoppen met roken? Alle huisartsenpraktijken van Almere, waaronder die van Zorggroep Almere, én het Flevoziekenhuis hebben een gezamenlijke aanpak om rokers te helpen stoppen: het Zorgpad ‘Stoppen met roken’. Deze aanpak heeft succes. In Almere slaagt rond de 40% van de stoppers met rookstopbegeleiding terwijl dit landelijk 20% is. Reden van dit succes is: een goede voorbereiding samen, intensieve hulp van de rookstopcoach en motivatiebijeenkomsten voor én door stoppers. Denk jij aan stoppen? Geef het aan bij je eigen huisartspraktijk of je specialist. Rookstopzorg wordt grotendeels vergoed uit het basispakket.


Onze Ambassadeurs