Rondje Weerwater met Lichtkunstfestival ALLUMINOUS nog tot en met 16 oktober

Geschreven door Redactie

Rondje Weerwater met Lichtkunstfestival ALLUMINOUS nog tot en met 16 oktober
Vrijdag 7 oktober is het Lichtkunstfestival ALLUMINOUS in Almere van start gegaan.

Tijdens een wandeling rondom het Weerwater inclusief Floriade-terrein zijn acht theatrale lichtkunstwerken te zien. Vier kunstwerken zijn afkomstig van het Amsterdam Light Festival, de andere vier zijn speciaal voor Almere gemaakt door kunstenaars die hiervoor samenwerkten met lokale theatergezelschappen. Het festival vindt nog iedere avond tot en met zondag 16 oktober plaats. De natuur van Almere en het Weerwater worden verbonden aan technologisch spektakel.

Verlichte Weerwaterbrug met Lichtkunstwerk Eternal Sundown van Mads Vegas

“Rondom het Weerwater als hart van Almere is de route met lichtkunstwerken van ALLUMINOUS een ode aan de stad met al haar verschillende gezichten en een feest van technologie, met humor en theatraal experiment. Het laat zien hoe de stad spectaculair en onverwacht wild is en vertelt tegelijk een belangrijke boodschap over de toekomst van de stad als natuurgebied met een eigen karakter. Een mooie manier om Floriade Expo 2022 af te sluiten,” aldus Sandra van Beers, programmadirecteur Kunst & Cultuur Floriade Expo 2022. 

ALLUMINOUS Kunstenaars en Theatermakers

Ward Janssen, Curator Art Programma Floriade Expo 2022 heeft voor ALLUMINOUS kunstenaars gekoppeld aan lokale theatermakers. Zij bundelden hun creativiteit wat resulteerde in bijzondere lichtinstallaties. Kunstenaars Meeus van Dis, Heleen Blanken en Simon Wald-Lasowski werkten samen met talentvolle makers uit de theaterwereld:  Neal Groot namens Suburbia, Marieke Nooren namens Gouden Haas en Hendrik Walther names Ulrike Quade Company.

Ward Janssen, Curator Art Programma Floriade Expo 2022 heeft voor ALLUMINOUS kunstenaars gekoppeld aan lokale theatermakers. Zij bundelden hun creativiteit wat resulteerde in bijzondere lichtinstallaties. Kunstenaars Meeus van Dis, Heleen Blanken en Simon Wald-Lasowski werkten samen met talentvolle makers uit de theaterwereld: Neal Groot namens Suburbia, Marieke Nooren namens Gouden Haas en Hendrik Walther names Ulrike Quade Company.

Lichtkunstwerk HIVE van Daphne Karstens

Kostuumontwerper Daphne Karstens maakte namens BonteHond een speciaal educatief kunstwerk ‘Hive’. Het staat op het Utopia Island, een van de districten van het Floriade-terrein, dat je via de prachtige nieuwe Weerwaterbrug met lichtkunstwerk Eternal Sundown bereikt. Onderweg pak je ook nog de kunstwerken van Will Beckers mee, prachtige figuren die uit Wilgentenen zijn vervaardigd. ‘Hive’ is een ode aan de honingraat, een technologisch hoogstandje van de natuur. Steeds vaker beseft de mens dat we van de natuur kunnen leren en dat veel innovaties uit onze tijd misschien wel het beste werken als principes uit de natuurwetenschap de basis vormen van ons toekomstdenken zijn. Dit werk sluit geweldig aan bij de thematiek die Floriade de afgelopen zes maanden over het voetlicht heeft gebracht: Growing Green Cities.
De vier installaties uit de collectie van het Amsterdam Light Festival zijn lichtkunstwerken van de Deense kunstenaar Mads Vega, de Britse Gali May Lucas en kunstenaars Clay Dorse Odom en Nicole Banowets uit de Verenigde Staten.

ALLUMINOUS is een initiatief van Ondernemersvereniging Stadscentrum Almere, Almere City Marketing en de Gemeente Almere in samenwerking met Floriade Expo 2022 en Light Up Collective. ALLUMINOUS is gratis toegankelijk. De Esplanade is het startpunt van het Rondje Weerwater.

Videomapping

ALLUMINOUS kan in het weekend worden gecombineerd met de Videomapping In Almere Centrum. Van het station tot aan de Esplanade worden gebouwen, straten en zelfs bezoekers verlicht met spectaculaire videoprojecties. De route start op het Stationsplein met een magische plantenwereld. Op het Stadhuisplein is de ‘Green Dragon’ te zien. Boven de horeca en winkels dansen planten als sierlijke vormen heen en weer. De betonnen blokken op de zijmuur van het Stadhuis worden met projecties opzijgeschoven om plaats te maken voor uitbundig groen.
Op De Diagonaal lopen bezoekers over een douche van dwarrelende bloemen: de Flower Shower. Onder begeleiding van lichtkunstenaars kunnen mensen met speciale teken-tablets lichttekeningen maken op elkaar en in de openbare ruimte. Op de Esplanade staat een selfie-experience om een eigen foto en/of video te maken, die live en levensgroot geprojecteerd op de gevel van de Kunstlinie. 

Floriade Expo 2022

Van 14 april tot en met 9 oktober 2022 was Almere hét podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. De Nederlandse tuinbouw presenteerde samen met nationale en internationale partners, innovaties en oplossingen voor duurzame en leefbare steden. Op het 60 hectare grote terrein stond het thema “Growing Green Cities” centraal.

Onze Ambassadeurs