Zo vier je de dag van Pasta

Geschreven door Redactie

Pasta is al eeuwen oud en er zijn in de loop van de decennia veel verschillende pasta soorten ontstaan. Wacht dacht je van gekleurde pasta of pasta in vorm van wieltjes (ook wel Rotelle). Ook bestaan er vormpjes zoals bloementjes (Fiori). Om de dag van pasta te vieren hebben we informatie opgezocht om pasta dag extra te vieren.

Ontstaan 

Verhalen gaan dat pasta is mee gebracht uit China. Dat is niet waar: een vorm van pasta komt al voor in het oudste Italiaanse kookboek uit de eerste eeuw na Christus. Het kookboek laat zien dat de pastacultuur totaal niet leek als zoals tegenwoordig met tomaten, mais aardappel en chilipeper. Pasta verdween zo'n 10 eeuwen uit de geschiedenisboeken op en duikt later pas in de 10e eeuw weer op in een Arabisch kookboek. Italiaanse kookboeken uit eind 15e eeuw zijn de eersten die de bekende pasta soorten en typische bereidingen van tegenwoordig noemen. Zoals macceroni, vermicelli, raviali ect.

Gezond

Pasta zou je gezond houden. Onderzoek uit Italië wijst uit dat mensen die veel pasta eten minder snel overgewicht krijgen. Ook is het bewezen dat het de kans om een hartaanval te krijgen verlaagt. Het zou zelfs zo zijn dat pasta je gelukkiger maakt, omdat het de dosis van geluk hormoon verhoogt.

Elke regio z'n eigen soort

In elke regio in Italië heeft ieder z'n eigen typische pasta soort. In Puglia heb je bijvoorbeeld de ''orecchiette'', op Sardinië de ''malloreddus'' en in Calabrie de ''lágane''. Zo zijn er we meer dan 600 verschillende soorten pasta's!


Onze Ambassadeurs