Meer auto-ongelukken door herfstweer: wat dekt de verzekering?

Dichte mist en hevige regenval zorgden de afgelopen dagen voor lange files en ongelukken.

Op oktober 2020 na – start gedeeltelijke lockdown -, nam het aantal geregistreerde ongevallen op de weg in oktober de afgelopen negen jaar toe. Met oktober als eerste volledige maand van het herfstseizoen is dat niet vreemd. Bladeren vallen van de bomen af, het regent vaker, de zon gaat eerder onder en het is mistig. Waarom vinden er meer auto-ongelukken plaats als het mistig is of regent? En welke autoverzekering vergoedt welke schade bij een auto-ongeluk door slecht weer? Pricewise zocht het uit.  

Minder zicht, meer ongelukken

Onderzoek laat zien dat automobilisten hun weggedrag aanpassen tijdens regenbuien. Ze halen minder in, rijden langzamer en minder dicht op elkaar. Toch ligt het risico op een ongeval bij regen hoger dan bij droog weer. De veranderingen in het rijgedrag zijn onvoldoende om het verhoogde risico tijdens regenval te compenseren. Zo kan bij hevige regenval het zicht teruglopen tot ongeveer 50 meter. Daarnaast leidt regen soms tot aquaplanning: door een laag water op het wegdek verliest het voertuig contact met de weg waardoor het kan gaan slippen.  

Ook mist verhoogt het risico op een ongeval. Mist vermindert, net als regenval, het zichtveld. Mensen rijden over het algemeen langzamer tijdens mist, maar gaan tegelijkertijd dichter op hun voorligger rijden. In combinatie met het verminderde zichtveld vergroot dit de kans op ongevallen. Ook mist kan leiden tot aquaplanning wanneer de waterdruppels voor een filmlaag op het wegdek zorgen. 

Slecht weer en de autoverzekering

Afhankelijk van de dekking van de autoverzekering wordt autoschade door een auto-ongeluk door regen of mist vergoed. Ook al kon de bestuurder zelf niets aan het ongeluk doen, bijvoorbeeld door een glad wegdek of slecht zicht, deze blijft verantwoordelijk. Schade aan de eigen auto wordt in dat geval alleen vergoed met een WA+ volledig cascodekking. Schade veroorzaakt bij anderen wordt vergoed door de verplichte WA-autoverzekering van de bestuurder.  

Om zo veilig mogelijk te rijden tijdens mist en/of regen is het belangrijk om voldoende afstand te blijven houden, de autoruiten goed schoon te houden en in geval van aquaplanning: houd het stuur stevig vast, blijf vooruitkijken en verminder de snelheid door het gas los te laten.


Onze Ambassadeurs