Herbert en HelemaalGroen

Geschreven door Redactie

Herbert Koster (60) woont al vele jaren in Almere en werkt als bankemployé. Hij is een echt natuurmens en als Natuurgids en coördinator van de IVN Bostuin actief bij de plaatselijke IVN afdeling. Hierdoor begon hij met het opruimen van zwerfafval. 

Eerst in de parken waar IVN publieksexcursies verzorgt, later in en rondom de IVN Bostuin en nog weer later in het parkje vlakbij zijn huis.

In het begin zette hij zijn volle zakken bij een openbare prullenbak waar ze na een 'melding openbare ruimte' netjes opgehaald werden. Na een ingewikkeld verlopen melding over een gigantische hoeveelheid afval die niet te tillen was, heeft Herbert tot zijn vreugde een direct lijntje met de gemeentelijke Toezichthouder Schoon. Die meldt hij rechtstreeks en altijd met een printscreen van de Helemaal Groen app van de gelopen route; deze geeft ook precies aan waar de volle zak staat. De gemeente gaf het opruimmateriaal: afvalzakken, handschoenen en een grijpstok. Herbert vindt het prettig om alleen te lopen, dat geeft vrijheid om te gaan wanneer het hem uitkomt. Jarenlang merkte hij de enige te zijn die er met zak en grijpstok op uitging. Momenteel valt hem op dat er meer mensen zijn die het park schoonhouden, al kent hij ze niet. Soms is hij oprecht verrast dat er zo weinig ligt. Dat is hartverwarmend en maakt hem blij.

Zijn motivatie is simpel: 'Afval hoort niet in de natuur'. Een natuurgebied heeft voor Herbert therapeutische waarde, in de natuur is evenwicht en balans. Die wordt verstoord door plastic en blik, dat hoort daar niet. Hij vindt het weldadig om na een rondje afvalruimen dezelfde route nog een keer te lopen en daarbij bewust te genieten dat het schoon is.

Hoe HelemaalGroen werkt

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken (app.helemaalgroen.nl). Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de 11.000 deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het is prettig om je route te zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en uit de rest van het land. (https://www.helemaalgroen.nl/).

In 2022 zijn nu al 189.000 kilometers geregistreerd ontdaan van zwerfvuil in Nederland. Na ruim drie jaar is duidelijk  dat dit door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief breed wordt gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel.

De gemeente Almere telt nu 135 deelnemers bij ANBI stichting HelemaalGroen, zij maakten dit jaar al 1198 km schoon. In de gemeente Berkelland gebruikt ruim 1% van alle inwoners (489) de app en is al 19.000 km geregistreerd opgeschoond.  Doe jij ook mee?  Samen kleuren we Nederland groen en alle beetjes helpen.

Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel.

Onze Ambassadeurs