Houd je hoofd en huis koel en sluit een duurzame hypotheek af

Geschreven door Redactie

Stormloop op leningen door explosieve stijging gasprijzen

Isolatiemaatregelen, een warmtepomp, zonnepanelen. Een flinke investering. Toch is het een investering die zijn geld dubbel en dwars waard is. Door subsidies en leningen in duurzaamheid wordt de gasrekening namelijk flink omlaag gebracht. Het aantal hypotheken voor verduurzaming zit momenteel dan ook sterk in de lift, merkt hypotheekadviseur Rens Kamer van Hypotheek4Starters op.

Energie besparende voorzieningen

In augustus 2021 was de gemiddelde gasprijs nog 0,95 euro per m3 gas. In 2022 is de gasprijs flink opgelopen naar gemiddeld 2,56 euro per m3. Hoog tijd om maatregelen te treffen om de woning te verduurzamen. Met enkel een isolatiestrip en minder water gebruiken, kom je er niet om de gasprijzen de kop in te drukken. “Wanneer je het financieel kunt bolwerken kun je veel winnen met energiebesparende voorzieningen.” Hierbij valt te denken aan:
•    HR++ beglazing (of hoger);
•    Zonnepanelen
•    Isolatie van gevel, dak, leiding en vloer
•    Een warmtepomp

Groene lening afsluiten

Koop je een woning of ben je al eigenaar van de woning, dan kun je door je woning te verduurzamen een hoger hypotheekbedrag krijgen van 106% van de waarde van de woning – in plaats van 100%. Ook kan je bij een inkomen vanaf 33.000 euro - 9.000 euro extra lenen. Het extra bedrag moet je dan wel steken in energiebesparende voorzieningen. Om er zeker van te zijn dat je het geld uitgeeft aan verduurzaming van je huis, stort de bank het geld in een bouwdepot. Houd je na de verbouwing geld over, dan ben je verplicht dit bedrag te gebruiken als extra aflossing van de hypotheek.

Extra opties

“Naast een duurzame lening, kun je ook een rentekorting krijgen voor een duurzaam huis. Een andere optie is een energiebespaarlening of een duurzaamheidslening.” Wil jij ook je huis verduurzamen en daarmee besparen op je gasverbruik en maandlasten? Overleg dan met je hypotheekadviseur over jouw mogelijkheden om de gasprijzen de kop in te drukken. Door de actuele kennis van Hypotheek4Starters en de slimme software weet je in twee dagen wat je leencapaciteit is voor het treffen van duurzame maatregelen. Ook weet je na de hypotheek berekening precies welke maandlasten je betaalt. Uiteraard tegen een zo aantrekkelijk mogelijke rente, passend bij jouw financiële situatie.


Onze Ambassadeurs