De eerste ‘groene’ Moskee komt in Almere

Geschreven door Henny A.J. Kreeft

In de wijk Almere Oosterwold komt de zevende Moskee van Almere. De opzet is dat de Moskee de eerste ‘groene’ klimaatneutrale Moskee van Nederland wordt.

De Moskee wordt gebouwd door de Stichting Nederlandse Moslim Associatie. 

Bestemmingsplan 
De aanvraag is ondertussen goedgekeurd, maar kan nog niet ‘echt’ verleend worden. Het is dat het bestemmingsplan van de wijk Oosterwold wacht op een uitspraak van de Raad van State.


Hierdoor staan de bouwvergunningen momenteel op ‘pauze’. Daarentegen is het niet meer mogelijk om bezwaar in te dienen tegen de komst van de Moskee.

Klimaatneutraal  
Het kavel waar de Moskee komt, is 2.400 vierkante meter groot. Rond het gebouw zal een voedselpark worden aangelegd, dat onderhouden wordt door de gelovigen. Tevens heeft voorzitter Sheriel Nabie gemeld dat er ook een kas gaat komen, waar kouseband wordt verbouwd. 


De Moskee wordt voorzien van zonnepanelen. De parkeerplaats zal geen stenen bevatten, maar wordt aangelegd met gras en houtsnippers. Volgens de voorzitter zal de Moskee de eerste ‘groene’ (klimaatneutraal) Moskee van Nederland worden. 

De verwachting is dat er zo’n 100 bezoekers per dag het gebed verrichten in de Moskee. Het gebouw krijgt gebedsruimten voor mannen en vrouwen, een bibliotheek, leslokalen en kantoren. Daarentegen zal er geen gebruik worden gemaakt van een geluidsinstallatie voor de Adhan (Athan, Azan) ofwel vijf maal per dag oproepen tot het gebed. 

Voorzitter Nabie meldt dat de Moskee niet gebouwd wordt voor een speciale groep, maar zal waarschijnlijk gebruikt gaan worden door moslims met een Surinaamse achtergrond. 
Aangezien Almere steeds groter wordt en het feit dat steeds meer moslims uit Amsterdam naar Almere verhuizen wegens de woningprijzen, zal er zeker behoefte zijn aan een nieuwe Moskee in de stad.

Onze Ambassadeurs