Eén op de 35 woningen in Flevoland onbewoond

Geschreven door Redactie

In 2022 was 2,84 procent van de woningen in Flevoland onbewoond

Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingswebsite Slimster.nl op basis van cijfers die het CBS onlangs publiceerde. Met name de huursector kent relatief veel leegstand. 4,9 procent van de Flevolandse huurwoningen had geen bewoner, tegen 1,7 procent van de koopwoningen. In de gemeente Noordoostpolder is de leegstand relatief het grootst, terwijl Zeewolde juist het kleinste percentage onbewoonde woningen kent.

Van de 178.000 woningen in Flevoland die het CBS op 1 januari 2022 telde hadden er 5.057 geen bewoner. Dat is opmerkelijk stelt Slimster, omdat het CBS onlangs nog berichtte dat bijna 900.000 Nederlanders wel zouden willen verhuizen. Vanwege de woningnood wil het kabinet tot 2030 jaarlijks dan ook 100.000 extra woningen laten bouwen. Desondanks is er in veel gevallen een logische verklaring wanneer een woning onbewoond is.

Meeste leegstand in de Noordoostpolder

Verreweg de meeste leegstand vinden we in de gemeente Noordoostpolder. Daar is bijna één op de twintig woningen (4,92 procent) officieel onbewoond. Bij huurwoningen gaat het zelfs om 10,17 procent. Na de Noordoostpolder volgen Urk (4,21 procent) en Dronten (3,97 procent). In de gemeente Zeewolde gaat het daarentegen om slechts 2,07 procent van de woningen, minder nog dan in Almere (2,24) en Lelystad (2,49).


Landelijk gezien komt de meeste leegstand voor in de provincie Zeeland. Daar is ruim één op de dertien woningen officieel onbewoond. Liefst vier Zeeuwse gemeenten staan in de top-10 wat betreft het hoogste percentage onbewoonde woningen. In die lijst komen we verder vier van de vijf Waddeneilanden tegen en de Noord-Hollandse kustgemeenten Zandvoort en Bergen. De volledige lijst is te bekijken op de website van Slimster.

Renovaties

Volgens Marco Schuurman, eigenaar van Slimster, is een renovatie of verbouwing de meestvoorkomende oorzaak voor leegstand. “Bij een grootschalige verbouwing kunnen bewoners zich tijdelijk ergens anders inschrijven, als zij in de tussentijd bijvoorbeeld bij familie of vrienden of op een vakantiepark verblijven. Ook bij huurwoningen komt dit vaak voor: de ‘oude’ huurder is het huis inmiddels uit, maar voordat de nieuwe huurder erin kan vindt er een renovatie plaats, waardoor de woning tijdelijk onbewoond is”, aldus Schuurman.

Ook kan het voorkomen dat een woning dient als tweede huis, waarbij de eigenaar officieel dus op zijn ‘hoofdadres’ staat ingeschreven. Verder kunnen woningen ingezet worden voor vakantieverhuur of als extra bedrijfs- of opslagruimte. Minder voor de hand liggende redenen zijn illegale bewoning, bewoning door diplomaten (die zich niet hoeven in te schrijven) of een lek in de basisregistratie.

Onze Ambassadeurs