Klassieke sprookjes en de levenslessen erachter

Geschreven door Redactie

Het meest interessante aan klassieke sprookjes is niet de magie. Het zijn eerder de levenslessen die uit de verhalen zijn geleerd. Verborgen in de beelden en woorden ligt een diepere betekenis dan het verhaal zelf. Er zijn diepgaande lessen geweven tussen de prinsen en prinsessen, de bosdieren en de draken. In dit artikel leer je de levenslessen uit aantal klassieke sprookjes.

Assepoester

Om te beginnen zit de moderne Assepoester die de meesten van ons zich herinneren boordevol lessen over kracht en respect. Zo zien we Assepoester leven met drie stiefzussen die haar niet goed behandelen. Assepoester blijft aan het werk terwijl de stiefzusters graag uitgaan. Dit moderne verhaal leert ons dat we voor onszelf moeten opkomen en het respect moeten eisen dat we verdienen.

Roodkapje

Aan dit klassieke sprookje is een duidelijke en precieze levensles verbonden. Deze les is niet letterlijk bedoeld, maar symbolisch. In het verhaal van Roodkapje zien we een wolf die de hoofdpersoon probeert te lokken met zijn gemene plannen omdat hij honger heeft. In het verhaal is de wolf gekleed in schaapskleren. Misschien heb je de uitdrukking “ze is een wolf in schaapskleren” eerder gehoord. Dit verhaal leert ons slim te zijn en onder de oppervlakte te kijken wanneer we iemand leren kennen. Niet iedereen is wie ze lijken.

Raponsje/Rapunzel

Dit klassieke sprookje laat ons zien hoe we onze vindingrijkheid kunnen gebruiken. In het verhaal zit Raponsje/Rapunzel, zoals de meesten van jullie weten, vast in de toren. Ze gebruikt haar lange lokken om veilig naar beneden te klimmen. Hoewel dit verhaal nogal fantastisch van aard is, leert het ons een waardevolle les voor de moderne tijd. Als we denken dat er geen uitweg is uit een situatie vanwege het gebrek aan hulpmiddelen of ideeën, gebeurt er soms iets magisch in onze hersenen. We bedenken vaak een onconventionele manier om het probleem op te lossen. Dit leert ons creatief te zijn en out-of-the-box te denken om te overleven of simpelweg een probleem op te lossen.

Repelsteeltje

Dit is een van de vreemdste klassieke sprookjes die er zijn. Wat dit verhaal leert, is dat niemand overhaaste beslissingen moet nemen over serieuze kwesties. Hoewel de informatie en wat je ziet er misschien goed uitzien, kan het vol zitten met leugens en misvattingen. Ook zou je op een dag kunnen beseffen dat je meer afbeet dan je kon kauwen ... figuurlijk natuurlijk. Hier is hoe het verhaal gebeurde: de molenaar, die indruk wilde maken op de koning, beloofde hem dat zijn dochter stro in goud kon spinnen. Dus zette de koning de molenaarsdochter gevangen en zei: “Als je al dit stro om je heen niet tot goud kunt spinnen, dan ga je dood”. Repelsteeltje verscheen en vertelde het meisje dat hij het stro tegen een prijs in goud kon spinnen. Een keer deed hij het, en ze gaf hem haar ketting, twee keer deed hij het en zij gaf hem haar ring, maar de derde keer vroeg hij om iets meer... haar eerstgeboren kind. Ze tekende snel een overeenkomst, maar toen ze haar kind kreeg, kon ze het contract niet nakomen... en dus veranderde het verhaal van koers. Ze wordt uiteindelijk uit haar boeien bevrijd door de naam van Repelsteeltje te raden. Poeh, dat had veel erger kunnen zijn. Denk twee keer na voordat je handelt. Onthoud dat!

Drie kleine biggetjes

De meeste kinderen en volwassenen kennen het verhaal over de 3 biggetjes. Toch kennen ze misschien niet de verborgen levensles die uit dit verhaal is afgeleid. Een les die uit dit verhaal kan worden getrokken gaat over luiheid. Zoals het verhaal gaat, bouwen drie biggetjes elk een huis. Een van deze huizen is gebouwd van baksteen, een van hout en een van stro. Klinkt dat niet productief. Hier komt het verhaal. De grote boze wolf kwam om de varkens op te eten en dus besloot hij om de drie huizen omver te blazen. Hij was succesvol met alle huizen op één na en je kunt het lot van die twee huisjes wel raden. Welnu, het derde biggetje dat zijn huis uit baksteen bouwde, werd gered omdat zijn huis veel steviger was. De les uit dit verhaal is dat als je lui bent en besluit om kortere wegen te nemen, goedkopere materialen te gebruiken en het gewoon niet goed doet, wat denk je dan? Ramp!

De kleine Zeemeermin

Nu heb je misschien alleen de film van deze gezien, maar het is totaal anders dan het originele verhaal. Een van de eerste versies van dit verhaal laat ons zien dat wat we ook doen, hoe we eruitzien of wat voor talenten we ook hebben, we misschien nooit onze hartenwens kunnen vervullen. In tegenstelling tot het gelukkige einde van de film, met de zeemeermin die met de prins trouwt, laat het verhaal ons verdrietig achter voor de kleine zeemeermin. In het verhaal verlaat ze het water, haar familie en geeft ze zelfs haar vermogen om te zingen op, gewoon om bij de man te zijn van wie ze houdt. Helaas is de kleine zeemeermin er getuige van dat dezelfde man met iemand anders trouwt. Ze gooit zichzelf terug in de zee... Dus, zie je, zelfs als je van iemand houdt met alles wat je hebt, kun je er niet voor zorgen dat ze ook van jou houden als ze je gevoelens niet delen.

Klassieke sprookjes zijn krachtig

De waarheid is dat klassieke sprookjes ons tot betere mensen maken. Ze helpen ons veerkrachtig, vriendelijk en zelfs intelligenter te worden. Het lezen van deze verhalen was misschien vermakelijk in de kindertijd, maar nu zijn ze zoveel meer. Als je ooit de behoefte voelt om geïnspireerd en gemotiveerd te worden, probeer dan eens een klassiek sprookje te lezen. Het zal je misschien verbazen hoe goed ze werken.

Onze Ambassadeurs