Liftschacht krijgt complete facelift

Maandag 10 juli heeft Street Art Frankey de liftschacht aan de Esplanade een complete facelift gegeven. Dit is gebeurd met de bekende humoristische en luchtige kijk van Street Art Frankey op de wereld. Daarmee schaart de gemeente Almere zich onder de steden waar tenminste één van de werken van de kunstenaar te zien is.   

Street Art in Almere 

Werk van Street Art Frankey was in 2021 / 2022  al te vinden in Kunstlinie in de tentoonstelling ‘Shapeshifters’. Hieruit ontstond de samenwerking tussen Street Art Frankey, Kunstlinie en de gemeente Almere. Dankzij de samenwerking kon het kunstwerk een onderdeel worden van de kunstroute ‘De Zeegroene Loper'.  Het kunstwerk werd een transformatie / oppimpen van het liftgebouw op de Esplanade in Almere Centrum. 


De kunstroute ‘De Zeegroene Loper’ is de route in Almere Centrum, die start bij het station en loopt tot op het Weerwater. Met de kunstwerken van de route wordt aandacht geschonken aan de unieke geschiedenis van Almere, de stad die ontstaan is op de bodem van de zee. Zo zijn er kunstwerken die deel uitmaken van ‘De Zeegroene Loper’ als Dobberend Bos (op het Weerwater), Kunstwerken Utopia (op het voormalige Floriade-terrein), De Zeebank (in het stadspark) en nu ook het werk van Street Art Frankey.  

Bij de onthulling van het kunstwerk was Street Art Frankey zelf aanwezig. De aanwezigen droegen een felrode gebreide muts - het handelsmerk van Street Art Frankey - zodat de kunstenaar zich thuis zou voelen. 

Het kunstwerk - een boeitoren met erop een eigenwijze papegaaiduiker - en tevens de gepimpte liftschacht zijn te vinden aan de rechterkant van het pand van Kunstlinie. Het kunstwerk van Street Art Frankey wijst naar de tijd van de voormalige zeebodem. De toeschouwer staat diep onder water met daarboven een boei. Dat is volgens de verbeelding van de kunstenaar de oppervlakte van het water. Vanaf deze boei kijkt de eigenwijze papegaaiduiker over het weidse uitzicht. 

 

Street Art Frankey 

Street Art Frankey - echte naam Frank de Ruwe - is een kunstenaar die opgroeide in Nijmegen. Hij wil het straatbeeld positief beïnvloeden met relatief kleine en soms ook onopvallende kunstwerken. De kunstenaar was creatief directeur van en werkzaam bij het ontwerpcollectief Natwerk in Amsterdam. Tevens was hij - en is nog steeds - zelf bezig als street art artiest. Daarom zijn er nogal wat werken te vinden van Street Art Frankey te vinden op straten, bruggen en gebouwen in de hoofdstad.  Al jong was hij creatief bezig en is in feite vanuit de graffiti begonnen. In tegenstelling tot zijn werk als reclameontwerper - met veel overleg - wordt zijn street art werk op enig moment ‘geschapen’. Vaak zit daar een risico aan dat het werk weer verdwijnt. 


In 2019 was er zijn kunstwerk Eberhard van der Laan. Op de Dam in Amsterdam werd het beeld van André Hazes geplaatst in een versie met Lego. Binnen een week was het kunstwerk vernield, waardoor hij in juni 2021 met een nieuw kunstwerk kwam. Ook een plaquette van Tante Leen volgde in 2022 aan de Middenweg. 

Onze Ambassadeurs