Nederlanders in de ban van haaruitval en zoeken online naar tips

Veel Nederlanders schamen zich voor hun terugtrekkende haargrens en zijn online volop op zoek naar oplossingen. Dit komt naar voren uit onderzoek van Haibu. “Mensen hebben ontzettend veel vragen als dit ze overkomt”, zegt haaruitval-expert Hans J. Diks als reactie hierop.

De webshop voor professionele haar- en beautyproducten dook in de zoektocht van Nederlanders als het gaat om de oorzaken van hun haaruitval. Zelf last van haaruitval? Je bent echt niet de enige! Maandelijks zoeken duizenden Nederlanders online naar zoektermen rondom haaruitval. Gemiddeld wordt er per maand namelijk maar liefst 8.100 keer gezocht op de zoekterm ‘haaruitval’. Opvallend is dat vooral vrouwen zoeken naar het uitvallen van hun haar. Zo heeft de term ‘haaruitval vrouwen’ 3.600 zoekopdrachten per maand. Bij mannen ligt dit aantal maar op 590.

Taboe is er nog steeds

Veel Nederlanders schamen zich voor hun terugtrekkende haargrens en hebben moeite om hierover te praten, ziet ook Hans J. Diks, onafhankelijk haaruitval-expert. “Dat merkte ik vijftig jaar geleden al toen ik werkte als kapper. Mensen hebben ontzettend veel vragen als dit ze overkomt”, vervolgt Diks, die de schaamte begrijpt maar graag vermindert ziet worden. “Het taboe komt naar mijn idee voort uit een stukje ijdelheid en onzekerheid. En omdat veel mensen het lastig vinden om oud te worden. We zien kaalheid vaak toch in verband met leeftijd.”

Stijging groeit verder (haar niet)

Haibu merkt dat de populariteit van speciale producten voor het behoud van haar steeds meer toeneemt. De online kapperswinkel ziet in de interne cijfers dat het aantal verkopen met 81% is gestegen ten opzichte van twee jaar geleden. “We zien dat mensen dergelijke producten toch graag online kopen. Zo kun je shoppen zonder dat anderen zien wat voor producten je koopt”, zegt Kayo Klein Obbink, CEO van Haibu.

Haaruitval is heel normaal

Haaruitval-expert Diks van Haarproblemen.nl wil nog benadrukken dat haaruitval heel normaal is. “Er zijn heel veel Nederlanders die in hun leven last hebben of gaan krijgen van enige vorm van haaruitval. Het is zelfs genetisch bepaald, net als je lengte of de kleur van je ogen. Heeft je opa bijvoorbeeld een kale kop, dan kan het zomaar zijn dat jij er over een aantal jaar ook zonder haardos rondloopt. En voor de duidelijkheid: haargroeimiddelen bestaan niet. Haarbehoudmiddelen wel.

Is je haar al verdwenen? Dan is accepteren is de beste oplossing.”

Meer informatie en tips voor haaruitval vind je hier.

Onze Ambassadeurs