Space Waste Lab van Daan Roosegaarde gaat vrijdag van start

Geschreven door Redactie

Vrijdag presenteert de Nederlandse kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde samen met zijn team van experts de wereldpremière van Space Waste Lab bij Kunstlinie Almere Flevoland (KAF). Zal het Roosegaarde lukken om een oplossing te vinden voor de grote hoeveelheid ruimteafval?

Op dit moment zweven er meer dan 29.000 objecten, groter dan 10 centimeter, rond in de ruimte. Dat is space junk; afgebroken stukjes van een satelliet of een raket. Dit afval kan, door botsingen met onze huidige satellieten, nog meer ruimteafval veroorzaken en onze digitale communicatie verstoren. Niemand weet hoe ze dit probleem moeten oplossen. Zonder oplossing kan het ruimteafval problemen veroorzaken op aarde.

Levend laboratorium 

”Het Space Waste Lab van Daan Roosegaarde is een levend laboratorium dat ondersteund wordt door ruimte-experts zoals ESA, NASA, studenten en bezoekers. Het Living Lab laat het publiek niet alleen kennismaken met ruimteafval als bedreiging, maar ook als een potentiële bron voor nieuwe creativiteit”, zo vertelt Roosegaarde. ”We moeten op een betere manier naar de ruimte kijken”.

André Kuipers

Op zaterdag brengt astronaut André Kuipers een bezoek aan de KAF. Hij landt dan om 18.00 uur met een helikopter in het centrum. Onder de titel Space @ KAF kunnen kinderen en hun ouders vanaf 19.00 uur de gratis collegetour met Kuipers en presentator Sander Koenen bijwonen. 

Aflevering

Volgende week besteedt 1Almere extra aandacht aan de wereldpremière van Space Waste Lab in de KAF. Daan Roosegaarde vertelt dan onder andere over het space waste dat zich bevindt
tussen 200 en 20.000 kilometer. In deze spectaculaire buiteninstallatie wordt de
aarde met ruimteafval verbonden. De licht performance is na zonsondergang op
geselecteerde weekenden gratis bij KAF te bezichtigen.