Rechtbank wijst heropening stint-zaak af

Geschreven door Redactie

Het onderzoek in het kort geding over het gebruik van de Stint door een kinderopvang in Almere wordt niet heropend. Advocaat Werner van Bentem had een dag voor de uitspraak in het geding tegen de Nederlandse staat een verzoek daartoe ingediend bij de rechtbank, maar die wees dat af.

De advocaat stelde in zijn verzoek dat het ministerie van Infrastructuur en Verkeer tegenstrijdige en onjuiste informatie heeft gegeven, zowel aan de Tweede Kamer als aan de rechter. Het verzoekschrift is gepubliceerd door RTL Nieuws.

Het ministerie stelde twee weken geleden in de rechtszaal dat de stintfabrikant een meldingsplicht had over wijzigingen in het ontwerp, dat was goedgekeurd om de weg op te gaan. Uit een reactie aan een andere fabrikant van een 'bijzondere bromfiets', zoals ook de Stint is, zou echter blijken dat niet exact duidelijk is welke  wijzigingen wel of niet zijn toegestaan.

Geen toezicht gehouden
Het ministerie zou geen toezicht hebben gehouden op de voertuigen nadat die op de weg waren toegelaten. Dat is volgens de advocaat welbewust verzwegen tijdens de zitting. De brief aan de andere fabrikant werd vlak na de zitting openbaar gemaakt en moet volgens Van Bentem dus op het ministerie bekend zijn geweest. Hij spreekt over "bewuste pogingen om de rechter in dit geding te misleiden".

De rechter doet donderdag volgens planning uitspraak in het kort geding. Dan licht ze ook de beslissing toe over het besluit het onderzoek niet te heropenen.

Onze Ambassadeurs