'Ministerie misleidde rechter in zaak Stint'

Geschreven door Redactie

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de advocaat van de staat hebben de rechtbank "willens en wetens onjuist geïnformeerd" over de Stint. Dat zegt jurist Werner van Bentem die de Almeerse gastouderopvang Het Kinderstraatje bijstaat. 

Donderdag doet de rechter uitspraak in de zaak die gaat over een opheffing van het verbod op het vervoersmiddel. Van Bentem heeft de rechter verzocht het onderzoek in de zaak te heropenen maar die heeft dat verzoek afgewezen. 

De minister besliste begin oktober dat Stints niet meer de weg op mogen. Zij deed dit na een ongeluk in Oss waarbij vier kinderen om het leven kwamen.

De zaak is aangespannen door de gastouderopvang omdat het besluit tot een verbod niet zorgvuldig zou zijn genomen. Er is volgens de eigenaresse te weinig rekening gehouden met de gebruikers van de Stint. Ze heeft geen rijbewijs en moet nu noodgedwongen extra kosten maken voor het vervoer van de kinderen.Waar zit de misleiding van de minister? 


Het ministerie zou geen toezicht hebben gehouden op de Stints nadat die op de weg waren toegelaten. Dat is volgens Van Bentem welbewust verzwegen tijdens de zitting. Verder heeft de Stint een aantal veranderingen ondergaan sinds de goedkeuring van de RDW in 2011. Volgens het ministerie hadden deze veranderingen gemeld moeten worden. Uit een mailwisseling tussen een andere fabrikant - die soortgelijke voertuigen maakt - en het ministerie, valt op te maken dat die meldplicht er helemaal niet was. De correspondentie hierover is in handen van RTL Nieuws

De mail aan de andere fabrikant werd vlak na de rechtszaak openbaar gemaakt en moet volgens de jurist van Het Kinderstraatje dus op het ministerie bekend zijn geweest. Hij spreekt over "bewuste pogingen om de rechter in dit geding te misleiden".

OM: minister gaf onjuiste informatie


Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant heeft woensdagavond aan RTL Nieuwslaten weten dat minister Cora van Nieuwenhuizen onjuiste informatie heeft gegeven over een politieverklaring over de Stint. Ze zei dit weekeinde niets te weten over een tweede afgezwakte verklaring van een kinderdagverblijf uit Amsterdam. Het bedrijf maakte melding van remproblemen bij een Stint. Die tweede verklaring blijkt wel te bestaan en was op het ministerie bekend, aldus RTL Nieuws. Het verbod op het vervoermiddel werd ingevoerd op basis van de eerste verklaring. Van Nieuwenhuizen erkent nu dat het tweede proces-verbaal er toch is, maar voor het besluit maakt het niets uit, zegt de minister.

Onze krant nog niet ontvangen?