Boer moet grond geven aan waterschap

Geschreven door Redactie

Een boer uit Biddinghuizen moet een strook grond langs de Hoekwanttocht zonder vergoeding geven aan waterschap Zuiderzeeland. Het gerechtshof in Leeuwarden heeft dat in hoger beroep bepaald.

Het stuk grond van 1300 vierkante meter werd al jaren gebruikt door het bedrijf. In 2013 claimde het waterschap de grond, omdat die nodig was voor de aanleg van duurzame oevers. Volgens de agrariër had zijn vader de grond rond 1970 gekocht. Dat kon hij bij de rechter niet bewijzen, omdat er destijds geen geldige landmeting is gedaan. Ook een beroep op verjaring werd door het hof niet gehonoreerd.

De boer eiste bijna 13.000 euro van het waterschap als compensatie. Het hof erkent dat de boer de grond jarenlang heeft bewerkt, maar zegt dat hij daarmee niet automatisch eigenaar is geworden. Net als eerder de rechtbank gaf het hof de boer daarom ongelijk. Hij moet ook de kosten van het waterschap voor het hoger beroep - van ongeveer 4000 euro - betalen.

Onze Ambassadeurs