Animal Rights: beelden kippenstal zijn echt

Geschreven door Redactie

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights blijft er bij dat de opnames van verwaarloosde en dode kippen in een kippenstal zijn gemaakt bij een pluimveebedrijf in Tollebeek. 

Dat zegt campagneleider Erwin Vermeulen van Animal Rights tegen Omroep Flevoland. Volgens Vermeulen zijn mensen van zijn organisatie in de vroege ochtend van 19 oktober via een niet afgesloten deur aan de achterzijde in één van de kippenstallen van een bedrijf aan de Zuidwesterringweg geweest. De deuren van de andere stallen waren op slot. Animal Rights had aanwijzingen dat de kippen er onder slechte omstandigheden werden gehouden.

Ter plekke werden tussen de kippen dode dieren aangetroffen en was er sprake van vervuiling en brandgevaar. De dierenactivisten hebben van hun bezoek een video en foto's gemaakt. Volgens Vermeulen is uit data van foto's op de website van de organisatie te herleiden dat ze op 19 oktober zijn gemaakt. Controle door Omroep Flevoland wijst uit dat de gegevens niet zijn op te vragen.

NVWA vond niets in dezelfde stal


Een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat desgevraagd nogmaals weten dat er bij een inspectie van het bedrijf woensdag geen misstanden zijn aangetroffen.
Inspecteurs hebben na een klacht van Animal Rights de stallen aan de Zuidwesterringweg bekeken. De woordvoerder zegt dat de inspecteurs de situatie ter plekke niet één op één hebben vergeleken met de videobeelden. Dat is niet de taak van de NVWA.

Vakbond kan beelden niet helemaal rijmen


Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond voor Pluimveehouders kent het genoemde bedrijf niet. Zij vindt het vreemd dat een op het oog modern bedrijf van binnen verouderde kippenhokken zou hebben, die in Nederland bovendien niet meer zo veel in gebruik zijn. Ook de hoeveelheid stof in de stal vindt zij aan de hoge kant. De betrokken pluimveehouder is telefonisch onbereikbaar. Op de website van De Boerderij zei hij woensdagavond de beelden niet te herkennen en te bestrijden dat ze in zijn stal zijn gemaakt.

In Provinciale Staten ontstond woensdagavond een felle discussie, toen de Partij voor de Dieren de beelden van de kippenstal tijdens een vergadering wilde laten zien. Andere fracties hielden dat tegen, omdat de opnames illegaal zijn gemaakt.

Onze Ambassadeurs