Minister zegt overleg toe met patiëntenorganisaties IJsselmeerziekenhuizen

Geschreven door Redactie

Minister Bruins zegt toe dat hij na een overname van de MC IJsselmeerziekenhuizen met patiëntenorganisaties in gesprek gaat over een vernieuwend zorgplan voor de regio. 

Dat antwoordt hij donderdagavond op vragen van de Tweede Kamer. Bruins heeft 130 vragen beantwoord van verschillende fracties over het faillissement van MC IJsselmeerziekenhuizen en MC Slotervaart in Amsterdam.

Met zijn toezegging komt de minister tegemoet aan de wens van de Flevolandse Patiëntenfederatie en elf andere patiëntenorganisaties. Zij hadden woensdag er bij Bruins op aangedrongen dat zij willen meepraten over de invulling van de zorg na een overname van de ziekenhuizen. Voorzitter Martine Visser van de Patiëntenfederatie gaf aan dat dit niet alleen aan de curator mag worden overgelaten.

In zijn antwoorden gaat de minister uitvoerig in op vragen over wat hij wist over de problemen bij beide MC-ziekenhuizen. Bruins herhaalt eerdere opmerkingen dat in augustus de MC Groep zelf niet uitsloot dat een faillissement tot de mogelijkheden behoorde. Op 18 oktober werd de situatie kritiek na het mislukken van gesprekken tussen de ziekenhuizen en zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Een dag later hebben het ministerie en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) Zilveren Kruis gewezen op haar zorgplicht en op de regionale kwetsbaarheid van het ziekenhuis in Lelystad. Toch bleek op 22 oktober dat de verzekeraar een zorgplan had verworpen en dat de geldkraan aan de ziekenhuizen was dichtgedraaid. Een dag later werd uitstel van betaling uitgesproken en op 25 oktober het faillissement.

Minister komt met eigen onderzoek naar faillissementen


Met zijn beantwoording lijkt minister Bruins Zilveren Kruis verantwoordelijk te houden voor het einde van de MC-ziekenhuizen, al geeft hij aan dat nader onderzoek nodig is voor de exacte gang van zaken. Bruins kondigt aan eind november met een eigen onderzoeksplan te komen, dat losstaat van het onderzoek van de curator.

Minister Bruins meldt niet wanneer er nieuws is te verwachten over de overname van de MC IJsselmeerziekenhuizen. Op dit moment worden gesprekken gevoerd met St Jansdal uit Harderwijk. Mogelijk komt vrijdag meer duidelijkheid, maar het zou ook begin volgende week kunnen worden, aldus een woordvoerder van de curator.

De Tweede Kamer praat woensdagmiddag weer over de ziekenhuizen in een uitvoerig algemeen overleg.

Onze Ambassadeurs