PvdA-fractie stemt tegen eigen voorstel

Geschreven door Redactie

Bijna de hele PvdA-fractie heeft donderdagavond tegen een eigen voorstel gestemd.

PvdA-raadslid Hassan Buyatui diende tijdens de Politieke Markt een motie in, omdat hij van Almere een zogeheten Fairtrade Gemeente wil maken. De andere zes leden van de fractie stemden tegen de eigen motie. Groen Links verbaasde zich er tijdens de vergadering over dat de PvdA om steun vroeg voor een voorstel waar ze zelf verdeeld over is. 

Volgens fractievoorzitter Kerim Iskender van de PvdA ontbreekt de financiële onderbouwing bij het plan. Hij noemt het spijtig dat de fractie niet als één blok is opgetreden, maar volgens hem heeft Buyatui het recht om zelf moties in te dienen. Hij zit in de gemeenteraad zonder last of ruggespraak. "Ik ben geen dictator dus ik ga het hem niet verbieden. Dat kan ik ook niet". Buyatui was nog niet bereikbaar voor commentaar. Zijn voorstel kreeg overigens ook van andere partijen weinig steun in de gemeenteraad. 

Aparte rol


Buyatui speelt een aparte rol in de PvdA-fractie. Hij is het enige fractielid dat fractievoorzitter Iskender niet meer steunt sinds het aftreden van wethouder Tjeerd Herrema. Iskender kwam onder vuur te liggen over zijn rol bij het vertrek van Herrema. Prominente partijleden verweten hem de oud-wethouder niet voldoende te hebben gesteund.