Top-jeugd NL tafeltennis opnieuw naar Almere

Geschreven door Redactie

Zondag 2 december strijken een kleine 400 van de beste Nederlandse tafeltennissers neer in het Topsportcentrum in Almere Poort voor de kwartfinale van de Nationale Jeugd Meerkampen (NJM). 

De Nederlandse Tafeltennisbond zag in 2007 al een geschikte, centrale locatie in het Topsportcentrum, en inmiddels vindt dit tafeltennistoernooi voor de tiende keer plaats in Almere. De NJM wordt hier georganiseerd in samenwerking met de lokale tafeltennisvereniging TTV Almeerspin. Zondag strijden ook twee jonge talenten uit Almere mee voor een plek in de halve finale: Bart den Boef en Thomas Groot Nibbelink.  

Coaches, spelers, bondsgedelegeerden, baancommissarissen, ouders en familie, maar ook Almeerse toeschouwers op de tribunes vormen 2 december het decor in zowel de breedtesporthal als in de prachtige Topsporthal. Het gonst van geluid van stuiterende balletjes, soms een oerkreetje na een succesvolle smash of applaus van toeschouwers. Kom ook en moedig de jonge tafeltennissers aan! Toegang is gratis en de wedstrijden beginnen om 10.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.nttb.nl 

Tafeltennis in Nederland 
Nederland biedt veel mogelijkheden voor sporters om zich in de tafeltennissport te ontwikkelen. Dat blijkt uit de ruim opgezette infrastructuur daarvoor, de vele verenigingen en natuurlijk de impulsen van de Nederlandse tafeltennisbond (de NTTB). Almere heeft inmiddels drie verenigingen: ATC (Almere Haven), Almere United (Almere Stad) en Almeerspin (Almere Buiten). Voor jong en oud zijn er daarnaast in het hele land competities opgezet per regio (de Afdelingscompetitie) maar ook landelijk voor spelers die het Afdelingsniveau overstijgen. Een dergelijk groot landelijk toernooi speciaal voor de jeugd zijn de populaire jaarlijkse Nationale Jeugd Meerkampen, de NJM.  

Bij tafeltennis is het gebruikelijk dat de jeugd wordt ingedeeld in vier leeftijdsgroepen. Zowel bij de jongens als de meisjes wordt de jeugd ingedeeld in Junioren (15 t/m 17 jaar), Kadetten (13 en 14 jaar), Pupillen (11 en 12 jaar) en Welpen (10 jaar en jonger). Op basis van nationale ranglijsten wordt eerst een deel van de jeugd rechtstreeks geplaatst voor deze kwartfinale.  Daarnaast kan in principe elk Nederlands jeugdlid ook meedoen, door zich eerst via een meerkamp in zijn/haar eigen district - Nederland kent er acht - te kwalificeren voor een van de nog beschikbare plaatsen in die geplande Nationale kwartfinale.  

Al de tiende keer Almere – een waar jubileum!

 
In het najaar van 2007 werd in Almere druk gewerkt aan de afronding van het Topsportcentrum in Almere Poort. De NTTB zag toen meteen aanleiding de NJM in de nieuwe Almeerse hal te organiseren. In die tijd kende Almere inmiddels twee tafeltennisverenigingen: ATC en TTV Almeerspin. Almeerspin werd toen benaderd door de Bond om te assisteren bij de organisatie, waarbij men moet denken aan allerlei werkzaamheden als tafels opzetten met alle toebehoren als netjes, telborden, teltafels, schermen een stoelen voor coaches, etc. De hal was nog niet helemaal af, herinnert Bondsgedelegeerde Igor Heller zich, maar al wel geschikt voor dit avontuur. Dat was het begin van een lang samenwerkingsverband tussen de NTTB en TTV Almeerspin in het Topsportcentrum. Dit jaar vindt dit tafeltennis jeugdtoernooi alweer voor de tiende keer in Almere plaats! Op zondag 2 december 09:00 uur gaan de poorten open voor de tafeltennisjeugd uit heel het land, en wordt een uurt later het startsein gegeven voor de eerste wedstrijden.  

Twee deelnemers uit Almere 


Vanuit Almere strijden 2 december twee jeugdspelers mee: Bart den Boef en Thomas Groot Nibbelink. Den Boef begon als jeugdspeler bij Almeerspin, maar is vorig jaar overgestapt naar Tempo Team Amsterdam. Hij behaalde de nationale titel bij het kampioenschap om de Regionale Afdelingsklassen. In de landelijke jeugdcometitie bij Tempo Team heeft hij zich verder ontwikkeld en zal komende NJM al voor de tweede keer deelnemen, nu als junior. Bart zal komend seizoen ook weer voor TTV Almeerspin uitkomen. Bovendien heeft ook Thomas Groot Nibbelink van ATC zich bij de Pupillen via de voorrondes van de afdeling Midden (één van de acht districten in Nederland) weten te plaatsen voor deze NJM.  

Onze Ambassadeurs