Flevolanders willen versoepeling van hypotheekregels

Geschreven door Redactie

Bijna de helft van de inwoners van Flevoland wil graag dat de hypotheekregels versoepeld worden, zodat mensen een hogere lening af kunnen sluiten. Dat blijkt uit een onderzoek van Kieskompas in opdracht van LocalFocus onder ruim 2.700 Nederlanders. 

Begin november maakte minister Ollongren van Binnenlandse Zaken bekend dat de hypotheeknormen in 2019 niet versoepeld worden. Dit betekent dat kopers maximaal 100% van de woningwaarde mogen financieren. Ook blijven studieschulden van grote invloed op de hoogte van het maximale leenbedrag. In september luidde het Internationaal Studenten Overleg (ISO) daarover nog de noodklok. Volgens de studentenorganisatie wordt te streng gekeken naar de studieschuld, waardoor het afsluiten van een hypotheek voor veel oud-studenten 'kansloos' zou zijn. 

Ruim 50% van de Flevolanders stelt voor dat hypotheekverstrekkers minder streng kijken naar de studieschuld van mensen die een hypotheek aanvragen. Zo'n 17 % van de ondervraagden uit de provincie wil een hogere hypotheek toestaan voor mensen die hun huis energiezuinig maken of een energiezuinig huis kopen. Nu krijgen zij maximaal 9.000 euro extra. 

Onze Ambassadeurs