Bewoners Muiderburght: wij voelen ons machteloos bij vormgeven gebied

Geschreven door Redactie

De bewoners van de Muiderburght flats in Almere Poort voelen zich gepasseerd bij de ontwikkeling van het buitendijkse gebied. Dat zegt een woordvoerder van de bewoners donderdag tijdens de politieke markt. "Het enige moment waarop je nu wat te zeggen heb, is als het concept voor de plannen er al ligt", zegt hij. 

De bewoners zijn bang dat hun woongenot verpest wordt. In de huidige plannen staat namelijk onder meer de aanleg van een een grote parkeerplaats en een nieuwe opslagplek voor 450 catamarans. Volgens de bewoners gaat dat ten koste van de natuur in het gebied. Afgelopen zomer hebben bewoners al een petitie ingediend bij de gemeente waarin ze vroegen om inspraak blij de planvorming. 

Politiek steunt bewoners
De VVD en CDA hebben een motie ingediend die de participatie van de bewoners ondersteunt. De politici van deze partijen zijn ook van mening dat bewoners betrokken moeten worden bij de vormgeving van het gebied. Ook ondernemers in het gebied, zoals de eigenaar van de Marinahaven,  moeten inspraak krijgen. 

De motie wordt gesteund door de SP, Leefbaar Almere, D66, de PvdA, en PvdD, GL en de ChristenUnie. Bijna al die partijen zijn daarbij benieuwd waarom er alleen voor dit plan een uitzondering moet worden gemaakt. Ze vinden dat de burgerparticipatie standaard moet worden meegenomen bij alle bestemmingsplannen. Vanaf 2021 is burgerparticipatie verplicht voor gemeenten door de nieuwe Omgevingswet.

Wethouder wil in gesprek
De wethouder heeft gezegd voor 1 maart met de belanghebbenden in het buitendijkse gebied in gesprek te gaan. Voor de zomer moet duidelijk worden of belanghebbenden inspraak krijgen bij de vormgeving van het gebied. 

Onze Ambassadeurs