Eerste lading vlees edelherten al uitverkocht

De eerste lading vlees afkomstig van afgeschoten edelherten in de Oostvaardersplassen is binnen twee uur uitverkocht. Via de website koopeenhert.nl werden sinds 11.00 uur dinsdagochtend pakketten van 2 en 4 kilo aangeboden. De eerste levering voor particulieren bestond uit vlees van 85 herten. Naar verwachting is er maandag nieuw vlees beschikbaar.

Staatsbosbeheer werkt bij het aanbieden van het vlees samen met wildgroothandel Van Meel. Die verkoopt ook aan restaurants en poeliers. Daarnaast gaat een een gedeelte van het vlees naar de voedselbanken. 

De edelherten worden in de Oostvaardersplassen ontdaan van ingewanden en in een koelinstallatie opgeslagen. Van Meel brengt de kadavers naar Amsterdam, waar het vlees verder verwerkt wordt. De NVWA keurt vervolgens het vlees. "We zijn hier ingestapt omdat we geloven in de mooie kwaliteit van het edelhertenvlees uit de Oostvaardersplassen", zegt Thomas van Meel van de groothandel.

Faunabeheerders zijn sinds 10 december bezig met het afschieten van edelherten in het natuurgebied. Een klein deel van de dode dieren blijft liggen als voedsel voor bijvoorbeeld de vos en de raaf. Het schieten van de dieren in de Oostvaarderplassen loopt achter op schema. 

Staatsbosbeheer krijgt van Van Meel een 'marktconforme vergoeding' van een paar euro per kilo. Het geld wordt onder meer gebruikt om een deel van de kosten te dekken.

Voedselbank


Van Meel en Staatsbosbeheer doneren 2000 kilo vlees aan Voedselbanken Nederland. Het gaat om 8000 pakjes van 250 gram goulash/stoofvlees. Consumenten kunnen een vleespakket kopen met onder meer hamburgers, worstjes en biefstukken.