Toch nieuwe vergunningen voor standhouders

Geschreven door Redactie

Standplaatshouders kunnen weer nieuwe vergunningen aanvragen bij de gemeente Almere. Het college van burgemeester en wethouders ziet voorlopig af van het plan om minder vergunningen af te geven, die nodig zijn voor de verkoop van goederen of voedsel vanuit een kraam of wagen. Dat schrijft het stadsbestuur in een brief aan de gemeenteraad.

Almere wilde het aantal standplaatsen verminderen om het winkelbestand niet verder onder druk te zetten. Het ging daarbij om de losse kramen die buiten het centrum staan. Die vergunning zou nog maar maximaal vijf jaar geldig worden en voor hooguit twee dagen in de week per locatie gelden. De vergunningen voor kramen die op markten of bij evenementen staan zouden ongewijzigd blijven.

Nieuw beleid in de ijskast


Onlangs besloot de Tweede Kamer dat er onderzoek moet komen naar de gevolgen van schaarse vergunningen voor de ambulante handel. Daarom heeft het college besloten het nieuwe beleid voorlopig in de ijskast te zetten. De Vereniging Nederlandse Gemeenten is bij dit onderzoek betrokken. 
Ook kwamen er volgens het college de nodige kritische reacties binnen. Zo werden er 23 zienswijzen ingediend en er werden twee informatiebijeenkomsten gehouden met de huidige standplaatshouders.

De PvdA in Almere maakte zich eerder al zorgen over het voorgenomen nieuwe beleid en startte hierover een enquête.

Onze krant nog niet ontvangen?