Ballonnenverkoper niet blij met mogelijk verbod

Geschreven door Redactie

Het voorstel om oplaten van ballonnen in Almere te verbieden valt niet in goede aarde. Laura Haferkamp van de Party Balloon in Almere kan zich de zorgen van gemeente voorstellen, maar vreest inkomstenderving. “Ballonnen verkopen is wel mijn brood”, zegt Haferkamp.

Als je een feest hebt kan je met helium opgeblazen ballonnen bestellen bij de ballonnenwinkel. Maar vorig jaar daalde de omzet sterk omdat er steeds minder mensen ballonnen kopen. Haferkamp van de ballonnenwinkel: "Vorig jaar hebben we twintig ballonoplatingen gehad. Een paar jaar geleden waren het er 200."

Toch vinden D66, de PvdA, Partij voor de Dieren, de SP en GroenLinks dat er een verbod moet komen op het oplaten van de ballonnen. Joske Galiart van GroenLinks: "Opgelaten ballonnen komen terecht op plekken in de natuur waar ze schade veroorzaken. In het water geven ze overlast en dieren sterven een langzame dood als ze stukjes plastic eten."

Biologisch afbreekbare ballonnen


Haferkamp van de Party Balloon heeft daar wel begrip voor. Ze verkopen de laatste jaren biologisch afbreekbare ballonnen. Haverkamp: “Dat zijn ballonnen die wel zullen verteren”. Maar volgens politica Galiart zijn biologische ballonnen ook een gevaar voor het milieu: “Die doen er ook enkele jaren over voordat ze in de natuur afgebroken worden en in het water zelfs drie jaar. Ondertussen slikken de beesten de resten ballonnen, linten en ventielen”. Donderdag wordt het onderwerp besproken tijdens de Politieke Markt.