Blinden kunnen vanaf mei zonder hulp gaan stemmen

Geschreven door Redactie

Almeerse blinden en slechtzienden kunnen vanaf de Europese verkiezingen in mei hun stem uitbrengen zonder hulp van iemand anders. Één locatie in de stad krijgt een hokje met een zogenoemde stem-mal, waardoor enkele tientallen blinden en slechtzienden zijn geholpen. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdagavond in met dit voorstel van de Partij voor de Dieren.

De stem-mal is een plaat met gaten die over de stemlijst wordt gelegd. Die plaat is gekoppeld aan een audiosysteem dat de namen laat horen van de kandidaten. Zo kunnen mensen die het stembiljet niet kunnen lezen, toch met een potlood de juiste politieke partij en naam aangeven. De stem wordt dan uitgebracht zonder hulp van bijvoorbeeld een familielid of iemand van het stembureau. Daarmee is beïnvloeding in het stemhokje niet meer mogelijk.

Voor de Provinciale Statenverkiezingen in maart is het te kort dag om de speciale mal te laten maken en de mogelijkheden op tijd goed te communiceren, daarom kan het pas in mei. Dan zijn de Europese verkiezingen en is er één stemhokje in Almere. Tijdens de verkiezingen die daarna zijn, komt er in elk stadsdeel een speciaal hokje voor blinden en slechtzienden. Zie hierhoe zo'n stembureau voor blinden eruit ziet. 

Onze Ambassadeurs