Incidenten met verwarde personen in vier jaar verdubbeld

Geschreven door Redactie

Het aantal incidenten met verwarde personen is in Flevoland de afgelopen vier jaar verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Zeewolde kent de grootste stijging binnen de provincie. Daar werden in verhouding in 2018 ruim drie keer zoveel meldingen gedaan als in 2014. In Almere, Dronten en Noordoostpolder verdubbelde het aantal meldingen in vier jaar.


De meeste meldingen binnen Flevoland werden gedaan in Almere. Daar kwam de politie bijna duizend keer in actie voor een verward persoon. De situaties waarmee agenten dan te maken krijgen, lopen sterk uiteen. Het kan gaan om een psychiatrisch patiënt die naakt over straat zwerft, maar ook om een vrouw die de buren 's nachts wakker houdt omdat ze stemmen hoort.


In Nederland werden er vorig jaar meer dan 90.000 meldingen gemaakt van verwarde mensen. Dat is een stijging van acht procent ten opzichte van 2017.


Er zijn verschillende verklaringen voor het groeiend aantal incidenten met verwarde mensen. De meest voor de hand liggende is dat er door bezuinigingen in de zorg minder bedden beschikbaar zijn in psychiatrische instellingen, waardoor patiënten vaker gewoon in woonwijken wonen.