Minister: "Aantal verdachten op zitting niet afgenomen"

Geschreven door Redactie

Het aantal verdachten in zaken uit Flevoland dat op een zitting verschijnt, is niet afgenomen door de verplaatsing van zaken naar Utrecht. Dat schrijft minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker in een reactie op brief van het Comité tot behoud van een volwaardige rechtbank in Lelystad.


Vorig jaar vond al een aantal zittingen van het Openbaar Ministerie plaats bij de rechtbank in Utrecht in plaats van die in Almere of Lelystad. Daarmee liep het OM vooruit op de verhuizing van deze zaken per 1 januari dit jaar. 


Het Comité, waarvan de Emmeloordse advocaat Harry Scholtens voorzitter is, vreest dat de rechtbank in Lelystad gaandeweg wordt uitgekleed.

De minister reageert: "Van een uiteindelijke sluiting van de rechtbank in Lelystad is geen sprake." 


Toegang beperkt 

Sinds deze maand worden Flevolandse meerderjarigen alleen nog in Utrecht voorgeleid. Ook veel zaken die het Openbaar Ministerie met een boete kan afdoen, zijn niet meer in Flevoland. Het advocatenkantoor stelde dat hierdoor de toegang tot de rechtspraak wordt beperkt en dat advocaten moeilijker hun werk kunnen doen.


De minister schrijft dat door de concentratie van de voorgeleidingen voor meerderjarigen in Utrecht twee rechter-commissarissen minder nodig zijn. Ook zou de rechtbank beter in staat zijn om de deskundigheid te waarborgen. De minister wijst erop dat het verdere vervolg van een strafzaak wel gewoon in Flevoland plaats vindt. 


Grotere afstand 

Bij de verplaatsing van zogenoemde OM-zittingen naar Utrecht is de minister formeel niet betrokken geweest. Het Openbaar Ministerie heeft zelf besloten om dit van de bestaande vier locaties te beperken tot alleen Utrecht. Dat gebeurde vooral vanwege het beperkte aantal zaken per locatie. In Flevoland werden die zowel in Almere als in Lelystad gehouden.


Volgens de minister wordt de concentratie van de OM-zittingen naar Utrecht komende zomer al geëvalueerd. Dan zal vooral gekeken worden of Flevolandse verdachten minder vaak naar een zitting komen nu zij een grotere afstand moeten afleggen.

Onze Ambassadeurs