Week van de Teek

Van 15 t/m 21 april 2019 is het week van de teek!

Iedereen moet zich kunnen beschermen tegen teken. Teken kunnen namelijk nare ziektes met zich meedragen. De redactie zet deze week, in het teken van de teek, elke dag een feitje, beschermingstip of verzorgingstip online. Lees jij mee?

Week van de Teek

De Week van de Teek wordt jaarlijks georganiseerd door landelijke samenwerkende organisaties. Of u nu werkt in het groen of graag recreëert in de natuur, het is goed om meer te weten over de risico’s en het voorkomen van tekenbeten.

Risico's van een tekenbeet

Teken kunnen ziektes overbrengen, onder andere de ziekte van Lyme. Daarom is het belangrijk dat u weet hoe u een tekenbeet voorkomt en wat u moet doen als u toch gebeten bent.

Teken kunnen besmet zijn met ziekteverwekkers. In Nederland kunnen mensen de ziekte van Lyme krijgen door een tekenbeet. Ongeveer één op de vijf teken is besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken (Borrelia burgdorferi). Ruim 1 miljoen mensen krijgen jaarlijks een tekenbeet. Mensen die voor hun werk veel in het groen zijn lopen meer risico op tekenbeten.

Hoe ziet een teek eruit?

Teken lijken op kleine spinnetjes en kunnen dus erg klein zijn: 1 tot 3 millimeter. Een teek kan mensen bijten. De teek zuigt dan bloed op en zwelt op tot een donkerrood bolletje. Een volgezogen teek kan een doorsnede van 1 centimeter hebben.

De onvolwassen teek, de nimf, is waarschijnlijk de belangrijkste overbrenger van de ziekte van Lyme. Nimfen zijn vaak moeilijk te zien omdat ze niet groter zijn dan een speldenkop.

Waar komen teken voor?

Teken leven voornamelijk buiten. De meeste teken zitten in bossen, duinen, heide gebieden en parken. Vooral in hoog gras of tussen dode bladeren. Verder zitten ze op huisdieren, wild, vogels en kadavers. Van daaruit hechten ze zich aan passerende dieren en mensen. Teken worden actief als de temperatuur boven de 7 graden Celsius komt. Van maart tot en met oktober worden mensen het meest gebeten.

Hoe ziet een tekenbeet eruit?

Een teek is erg klein, slechts 1 tot 3 millimeter. Als een teek jou net heeft gebeten, lijkt het of er een zwart puntje op uw huid zit. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt.