'Kijk naar elkaar om bij deze crisis van ongekende omvang'

Franc Weerwind, voorzitter van de Veiligheidsregio Flevoland, vraagt inwoners van de provincie om de maatregelen die het kabinet heeft genomen op te volgen en goed naar elkaar om te kijken.

Op dit moment is er een Grip 4 situatie, dat is het hoogste rampenniveau in Nederland.

Commissaris van de Koning Leen Verbeek schoof daarom persoonlijk aan bij het overleg van de Veiligheidsregio. Hij onderstreept de woorden van Weerwind en zegt dat we te maken met een crisis van ongekende omvang.

De Veiligheidsregio kwam zondagavond bij elkaar om te bespreken wat deze maatregelen betekenen voor Flevoland. Weerwind zei daarover: "We weten nog niet van alle maatregelen wat ze gaan betekenen, aan ons de taak om te communiceren en vragen van inwoners te beantwoorden. Maar ik heb ook een vraag aan de inwoners van onze provincie: wees een goede buur, kijk naar elkaar om. Toon het medemenselijk gezicht."

Steun samenleving

Weerwind zegt te gaan handhaven als mensen de maatregelen terzijde schuiven. Maar benadrukt dat het vooral uit mensen zelf moet komen: "We kunnen dit niet alleen als overheid. Daarvoor hebben we ongelofelijk veel steun uit de samenleving. Mijn oprechte dank voor alle ondernemers en inwoners die beseffen dat het gaat om onze gezondheid."

Voor ondernemers die nu vrezen voor faillissement is er hoop volgens Weerwind: "De minister van Financiƫn kijkt naar grote en kleine ondernemingen, dat getuigt van betrokkenheid van de Rijksoverheid."

Even volhouden

Commissaris van de Koning Verbeek ziet dat er veel begrip is voor de maatregelen: "Er wordt goed op deze maatregelen gereageerd door de bevolking, maar we moeten het ook nog even volhouden. Dat moet ook, want een ontspoorde epidemie heeft veel grotere gevolgen."