Oud-Almeerder in Bosnië: Migrantencrisis in het noorden

Geschreven door Redactie

"De migrantencrisis is niet over in Europa. Veel migranten gebruiken Bosnië als doorlooproute om voor de winter Kroatië en dus de EU te bereiken.

Maar Kroatië stuurt hen met gummiknuppels terug." Dat vertelt oud-Almeerder Nick Teunissen, vanuit Bosnië waar hij sinds een aantal jaren woont.

Dat betekent dat die migranten vastzitten in Bosnië. Veertig kilometer van de grens zijn speciale kampen, maar die zijn inmiddels overvol. "Bosnië is een arm land en heeft weinig faciliteiten om hen onder te brengen," legt Teunissen uit.

Meer migranten dan inwoners

"In noord-west Bosnië verblijven naar schatting zo'n 7300 tot 10.000 mensen in kleine steden. Bosniërs zijn hartelijke mensen, maar nu zijn er meer migranten dan inwoners. Het evenwicht is zoek."

Hulp blijft uit

De vraag naar hulp aan de federale overheid blijft onbeantwoord. Het verplaatsen van migranten naar bijvoorbeeld de regio Sarajevo, waar wel opvang is, is lastig. Bosnië is na de oorlog opgedeeld in twee entiteiten: de Servische Republiek en de Federatie van Bosnië en Herzegovina. De migranten zijn niet welkom in de Servische Republiek, waardoor ze nu vast zitten in een niemandsland op de grens.

Humanitair probleem

"Het is een humanitair probleem waar je niets over in de internationale media hoort," stelt Teunissen verbaasd vast.

Onze Ambassadeurs