Vrijstelling mondkapjesplicht niet altijd begrepen of erkend

Geschreven door Redactie

Mensen die om medische redenen geen mondkapje kunnen dragen, worden sinds de invoering van de mondkapjesplicht voor publieke ruimtes soms ten onrechte geweigerd en raken onnodig verzeild in discussies. Dat constateert Arja Kruis van Bureau Gelijke Behandeling Flevoland.

Volgens Kruis hebben zich deze week al verschillende mensen met een klacht of vraag om advies bij haar gemeld. De overheid heeft bij de invoering van de mondkapjesplicht weliswaar een aantal uitzonderingen beschreven voor wie die plicht niet geldt. Maar omdat er geen officiële ontheffing bestaat, moeten mensen met een medische conditie dit vaak wel zelf aantonen of aannemelijk maken.


"En niet iedereen heeft natuurlijk zin om zijn hele medische voorgeschiedenis met een onbekende te delen", schetst Kruis. "Die onbekende kan een medewerker van een supermarkt zijn, maar het komt ook voor dat omstanders zich bemoeien met iemand die aangeeft geen mondkapje te kunnen dragen." 


Mensen met een medische aandoening wordt dan ook aangeraden om ook een doktersverklaring bij zich te dragen, zodat bij discussies wel kan worden aangetoond dat iemand met reden geen mondkapje kan of wil dragen. 


Volgens Arja Kruis is het overigens niet overal kommer en kwel. "We horen ook berichten van winkels waar juist alle begrip getoond wordt en waar mensen gewoon naar binnen mogen. Dat moet ook vermeld worden."