Vaccinatiegraad toegenomen

Geschreven door Redactie

De landelijke vaccinatiegraad is voor het eerst sinds vijf jaar licht toegenomen. Dat concludeert het RIVM in het rapport Vaccinatiegraad en jaarverslag Rijksvaccinatieprogramma Nederland 2019. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) schrijft dit vandaag aan de Tweede Kamer.

De vaccinatiegraad van bof, mazelen en rode hond en de meningokokkenziekte is gestegen met respectievelijk 0,7 procent (naar 93,6 procent) en 0,6 procent (naar 93,2 procent) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De vaccinatiegraad van het vaccin tegen baarmoederhalskanker steeg 7,5 procent. Blokhuis: “Vaccineren doe je niet alleen voor je eigen gezondheid maar ook voor de gezondheid van anderen. Het is een daad van naastenliefde. Na jaren van daling zagen we vorig jaar een stabilisering van de vaccinatiegraad. Het is echt goed nieuws dat die graad nu licht stijgt. Ik voel me hiermee gesterkt om volop door te zetten met de maatregelen die ik in 2018 heb ingezet om meer kinderen en jongeren te vaccineren via het Rijksvaccinatieprogramma.”

De Vaccinatiealliantie komt na de zomer weer bij elkaar. De deelnemers blijven zich inzetten om het belang van vaccineren te benadrukken en er transparant over te communiceren.