Stekker uit voorstel voor winstuitkering in ziekenhuiszorg getrokken

Geschreven door Redactie

Na zeven jaar trekt het kabinet de stekker uit een voorstel dat winstuitkering in de ziekenhuiszorg mogelijk had moeten maken. Dat schrijft minister Bruno Bruins voor Medische zorg en Sport maandag in een brief aan de Eerste Kamer. 

Bruins schrijft dat het kabinet eerst meer inzicht in de kwaliteit van de ziekenhuiszorg wil krijgen, voordat een verruiming van de mogelijkheden voor dividenduitkering mogelijk kan zijn. Het is ook geen goed moment om nu over te gaan op winstuitkeringen binnen de ziekenhuiszorg, zegt Bruins, in een periode waar er juist veel gesproken wordt over het beperken van de winsten van zorginstellingen.

Het door de toenmalige minister Edith Schippers geïntroduceerd wetsvoorstel komt uit 2012. Het investeren in de zorg zou aantrekkelijker gemaakt worden door het uitkeren van winsten aan aandeelhouders, argumenteerde Schippers destijds. Gezien de stijgende zorgkosten zou dit geld interessant zijn.

In 2014 werd het wetsvoorstel al door de Tweede Kamer aangenomen, maar het bleef hangen in de Eerste Kamer, omdat er geen meerderheid voor leek te zijn.

Momenteel is het overigens wel mogelijk voor private partijen om in de ziekenhuiszorg te investeren. Sinds 2006 is het echter verboden om aan hen winst uit te keren.


Onze Ambassadeurs