Subsidie voor zonnepanelen na verwijderen asbest

Geschreven door Redactie

Vanaf 1 april is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor het plaatsen van zonnepanelen na het saneren van een dak met asbest. Met deze subsidie hoopt de provincie twee vliegen in één klap te kunnen slaan. Voor 2025 moeten namelijk alle daken van woningen, bedrijven en (overheids-)instellingen asbestvrij zijn.


In Flevoland zijn er ongeveer 10 duizend panden, die mogelijk nog asbest bevatten. Tegelijkertijd wil de provincie de opwek van duurzame energie door haar inwoners stimuleren. Daarom is er nu 1,5 miljoen euro aan subsidie beschikbaar voor de regeling Van Asbest naar Duurzaam Dak. Gedeputeerde Jop Fackeldey: “In Flevoland maken we praktisch werk van de energietransitie. Deze subsidie helpt mensen die toch al van hun asbestdak af moeten aan meer duurzame energie én verlaagt de energierekening. De energietransitie: dat doen we samen slim!” 

Voorwaarden 

Om in aanmerking te komen voor een subsidie is het plaatsen van zonnepanelen in combinatie met saneren de grootste voorwaarde. Hiervoor is een basisbedrag van 500 euro beschikbaar, met daarnaast €6,50 per vierkante meter dakoppervlakte. Voor daken groter dan 250m2 geldt een bedrag van €4,50 per vierkante meter. En wordt er naast het plaatsen van zonnepanelen ook isolatie aangebracht op het dak, dan komt er nog €2,- per vierkante meter bij. Er geldt per eigenaar een maximum van €25.000. Mocht het dak niet geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen, dan mogen de panelen ook op een ander dak geplaatst worden.

Terugwerkend 

De regeling geldt niet alleen voor gebouwen die nog gesaneerd moeten worden, maar ook voor gebouwen die na 1 januari 2016 gesaneerd zijn. Mochten de eigenaren van die panden alsnog zonnepanelen met eventuele isolatie willen laten plaatsen, dan kunnen zij ook een subsidie aanvragen.


De subsidie kan worden aangevraagd via de website van de provincie.

Onze Ambassadeurs