Liander onderzoekt problemen met straatverlichting

Geschreven door Nicole Brandenburg

Flevoland is een van de provincies waar sinds het ingaan van de zomertijd problemen zijn met de straatverlichting. Netbeheerder Liander onderzoekt nog wat er precies aan de hand is.


De afgelopen dagen ging, onder meer in delen van Swifterbant, de openbare straatverlichting niet aan. Tot het probleem is opgelost, gaat Liander de straatverlichting handmatig inschakelen in tachtig Nederlandse gemeenten. Het is volgens een woordvoerder nog niet te zeggen hoelang dat gaat duren.


De problemen doen zich behalve in Flevoland ook voor in Noord-Holland, Gelderland, Friesland, een deel van Zuid-Holland en op de Wadden.

In sommige plaatsen blijft één straat donker, maar er zijn ook gemeenten, zoals Epe op de Veluwe, waar de openbare verlichting bijna nergens brandt.

Nieuw type schakelaar

Liander heeft eind 2018 een nieuw type schakelaar in gebruik genomen. Hoogstwaarschijnlijk is er bij het verzetten van de klok iets fout gegaan in het computersysteem van die schakelaar. Sinds zondagavond zijn IT-specialisten "naarstig op zoek naar de oorzaak.'' Gemeenten zonder verlichtingsproblemen zijn volgens Liander aangesloten op een andere schakelaar.

Onze krant nog niet ontvangen?