Kostenplaatje Eden Holland nog niet rond

Geschreven door Redactie

De stichting Eden Holland heeft nog zeker een half jaar nodig voordat zij de businesscase rond heeft voor het gelijknamige duurzaamheidsthemapark en recreatiegebied in Almere. Dat zegt bestuursvoorzitter Anton Valk.

De stichting presenteerde donderdagavond aan de gemeenteraad een uitwerking van de plannen voor het park. Dat moet komen op een stuk grond van 27 hectare naast Kasteel Almere en de A6.

Bezoekers betalen straks toegang tot het park, dat mensen bewust wil maken van duurzaamheid en de kwetsbaarheid van ons milieu en de aarde. In een centraal paviljoen krijgen bezoekers een film te zien over hoe we zorgvuldig met de aarde moeten omgaan.

Daarna kunnen ze in twaalf zogeheten 'werelden' letterlijk rondwandelen door verschillende landschappen. In een kas en voedselbos kunnen gasten de ingrediënten voor hun maaltijd in het restaurant plukken.

"Als je Eden Holland hebt bezocht, weet je hoe je moet teruggaan van een leefstijl waarbij we met z'n allen drie aardbollen consumeren tot een leefstijl met de consumptie van één aardbol", zei Ingrid Zeegers van Eden Holland.

Almere ideale locatie

Het project was eerst bedacht voor de omgeving van Paleis Soestdijk, maar nadat die locatie is afgevallen is Almere in beeld gekomen. Volgens Anton Valk is Almere een ideale locatie, omdat er in de stad al veel duurzame initiatieven zijn opgestart. Bovendien komt Eden vlakbij de Floriade.

De provincie en gemeente Almere hebben eerder aangegeven in principe tien miljoen euro in het project te willen steken. Hoewel de businesscase nog niet rond is, erkent Anton Valk dat er meer geld nodig is om het te realiseren. Exacte bedragen wil hij pas in september noemen, als de gemeenteraad een presentatie krijgt over het financiële plaatje. Pas daarna zal de raad zich moeten uitspreken of zij het project ziet zitten. De stichting is op zoek naar partijen die de benodigde aanvullende gelden in Eden Holland willen steken.

De raadscommissie stelde donderdagavond vooral vragen aan Eden Holland. Onder meer over hoe het parkgebied toegankelijk blijft voor bewoners uit de aangrenzende wijken. Daar willen de initiatiefnemers wel hun best voor doen, ook al is Eden Holland afhankelijk van betalende bezoekers.