Tegengaan dumpingen grofvuil niet succesvol

Geschreven door Redactie

Het tegengaan van grofvuildumpingen bij ondergrondse containers in Almere is niet succesvol. Dat blijk uit de Eindevaluatie Reductie Afvaldumpingen. Het doel van de gemeente was om het aantal afvaldumpingen vanaf 2016 met meer dan de helft terug te dringen. In totaal is het aantal dumpingen afgenomen met 13 procent.


In 2016 ging de proef in een aantal wijken van start. Er werd extra gehandhaafd bij ondergrondse afvalcontainers en er zijn informatieborden geplaatst. Daarop staat onder meer omschreven welke boete je krijgt als je betrapt wordt. 


Een jaar later werd de proef uitgerold over de hele stad. Dit jaar is gekeken of het plan heeft gewerkt maar blijkt dat de aanpak weinig resultaat heeft gehad. Mensen kiezen nu een andere plek om hun grofvuil te dumpen, is één van de conclusies uit het rapport. 


Evaluatie 

In de eindevaluatie staat dat de onsuccesvolle aanpak een aantal redenen heeft. Onder meer het herstel van de economische crisis wordt genoemd. Inwoners gooien daardoor meer afval weg, zoals meubels en huishoudelijke apparaten. Ook de bladkorven worden genoemd als reden. Die staan verspreid door de stad om groenafval in te zamelen. Daar wordt niet alleen tuinafval in gedumpt, maar ook tegels, tuinmeubelen en vuilniszakken.


Onze Ambassadeurs