Hoe is er in jouw buurt gestemd?

Geschreven door Redactie

Treinreizigers kiezen voor GroenLinks, de lijsttrekker van DENK haalt één stem minder dan de nummer twee en de SGP is bij alle stembureaus op Urk de grootste partij. Het zijn enkele opvallende zaken als we kijken naar de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen, uitgesplitst per stembureau.


De Volkskrant, Open State Foundation en Pointer van KRO-NCRV verzamelden de uitslagen van vrijwel alle stembureaus in Nederland en hebben deze op een interactieve kaart gezet.


GroenLinks doet het goed bij treinreizigers

In Almere kon gestemd worden op de stations Centrum en Muziekwijk. Op beide locaties behaalde GroenLinks de meeste stemmen. Ook landelijk gezien deed GroenLinks het goed bij stembureaus op NS-stations.


De SGP is op Urk bij alle stembureaus de grootste partij geworden. Dat is ook in Tollebeek, vlak naast Urk gelegen, het geval.


8 van de 10 dorpen zijn voor het CDA

In de Noordoostpolder is het CDA het grootst geworden in Rutten, Creil, Espel, Bant, Luttelgeest, Marknesse, Kraggenburg en Ens. Net als Tollebeek is ook Nagele een uitzondering. Daar kozen de meeste mensen niet voor het CDA maar voor de VVD.


DENK: 100 meter maakt een wereld van verschil

Tussen twee stembureaus in Lelystad - die zo'n 100 meter van elkaar liggen - is een groot verschil zichtbaar. Bij het MFC Atolplaza is DENK afgetekend de grootste met 32% van de stemmen. Het gat met de nummer twee (GroenLinks, 9.1%) is groot. Opvallend is dat lijsttrekker Arief Khedoe hier slechts 19 stemmen binnenhaalde. De nummer zes op de lijst - raadslid Ali Höke - kreeg 163 stemmen.


Vlak naast het MFC Atolplaza kon gestemd worden in de Ontmoetingskerk. Daar werd Forum voor Democratie de grootste met 104 stemmen en kreeg DENK er slechts 42.


DENK-lijsttrekker Arief Khedoe, die woensdag is geïnstalleerd als Statenlid, heeft overigens in de totaaluitslag van Flevoland één stem minder behaald dan de nummer twee op de lijst, Omar El Boussaïdi. Boussaidi behaalde vooral in Almere veel stemmen. In die stad werd DENK in één stembureau de grootste, namelijk bij basisschool Het Samenspel in de Stedenwijk.


Toch zorgt één stem meer voor Boussaïdi er niet voor dat hij de Statenzetel krijgt in plaats van lijsttrekker Khedoe. Om met voorkeurstemmen verkozen te worden is het niet alleen noodzakelijk meer stemmen te halen, maar moet ook de 'voorkeurdrempel' worden behaald. Daar is in dit geval dus geen sprake van.


Hoe stemde jouw buurt?

Benieuwd hoe er in jouw buurt is gestemd? Gebruik dan de interactieve kaart op de site van de Volkskrant. En heb je meer opvallende feiten gezien? Laat ze dan achter in de reacties.

Onze Ambassadeurs