Asscher trekt zich terug als lijsttrekker PvdA en gaat later ook weg als Kamerlid

Geschreven door Redactie

Lodewijk Asscher wordt toch geen lijsttrekker van de PvdA. In een verklaring op Facebook stelt hij dat hij zich niet verkiesbaar stelt. De afgelopen tijd lag hij in zijn eigen partij onder vuur vanwege zijn rol in de toeslagaffaire.

In het vorige kabinet was hij vicepremier en minister van Sociale Zaken en daardoor droeg hij medeverantwoordelijkheid voor wat er is misgegaan. Asscher noemt de affaire een uitvloeisel van een mensbeeld dat de overheid vijandig heeft gemaakt tegen de eigen inwoners. 


Asscher zegt dat de PvdA essentieel is voor een eerlijke toekomst. Maar volgens hem maakt de discussie het niet mogelijk voor hem om lijsttrekker te zijn. Hij maakt wel zijn termijn als Kamerlid af, maar hij komt na de verkiezingen niet terug. 


Asscher benadrukt dat niet aan zijn integriteit moet worden getwijfeld en dat hij niet wist dat de Belastingdienst jacht heeft gemaakt op duizenden gezinnen. Hij zegt dat hij zelf heeft gewerkt aan een beter systeem, maar dat hij het accepteert dat mensen hem verwijten maken.

Onze Ambassadeurs