Plan seniorenwoningen zorgt voor opschudding

Geschreven door Redactie

Het plan om 56 seniorenwoningen in de Almeerse Waterwijk te bouwen, zorgt voor beroering in de wijk. Het project Leeghwaterhof is voortgekomen uit een idee van de inmiddels 79-jarige Henk Tilder om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen wijk te kunnen laten wonen.




Woningcorporatie De Alliantie wil volgend voorjaar starten met de bouw van de appartementen. Direct omwonenden zijn fel tegen het plan vanwege de bomenkap die daarvoor nodig is. Deze bewoners zijn een petitie begonnen.



Tilder diende zijn plan in, nadat de gemeente al in 2012 de woonwensen van de 55-plussers in de wijk in kaart bracht. De buurt maakt onderdeel uit van het programma 'Waterwijk Seniorenproof', om aan de weet te komen wat de senioren nodig hebben om met plezier ouder te worden in de wijk. Inmiddels heeft dit programma de naam (G)oud in Almere gekregen. Op een onlangs gehouden informatiebijeenkomst over Leeghwaterhof kwamen volgens de gemeente ruim 200 belangstellende senioren af.


Het huizenblok heeft de vorm van een U, waardoor een gezamenlijke binnentuin wordt gerealiseerd. Ook komt er een ontmoetingsruimte met keuken. Daar kunnen de ouderen met elkaar in contact komen. Ook kunnen ze samen koken in de keuken. Aan de Snoekstraat wordt het gebouw vier verdiepingen hoog. Aan de Kreeftstraat gaat het om twee lagen. Verder komen er 61 parkeerplaatsen. De Alliantie hoopt de huizen in 2020 te kunnen opleveren.




Bouwen voor de buurt

Het project maakt onderdeel uit van de regeling Bouwen voor de Buurt. Dat houdt in dat mensen die gehecht zijn aan de buurt de mogelijkheid kan worden gegeven daar te blijven wonen. Bewoners krijgen dan voorrang bij de toewijzing van een nieuwbouwwoning sociale huur.


Tilder, die pal tegenover de seniorenwoningen in een appartement woont, wil zelf niet naar het project verhuizen. Aanvankelijk was dat wel het idee maar inmiddels zijn er zeven jaar verstreken. Hij is nu 79 jaar. "Ik zit goed in dit appartement en op korte afstand van het project. Ik wilde vooral graag meedenken over hoe ouderen in de wijk kunnen blijven wonen zonder te verzuren. In dit project zijn mooie voorzieningen aanwezig die mensen kunnen benutten."



Omwonenden tegen bomenkap

Andere omwonenden zien het plan helemaal niet zitten. Vooral de locatie is ze een doorn in het oog. De petitie is inmiddels ruim 330 keer ondertekend. Ondertekenaars vinden het vooral zonde dat bomen moeten worden gekapt. Ook zijn ze bang voor parkeeroverlast. Daarnaast zeggen de omwonenden dat de informatievoorziening vanuit de gemeente minimaal is.


Om het plan door te laten gaan, moet het bestemmingsplan van de grond worden aangepast. De bewoners zeggen dat ze gebruik gaan maken van alle mogelijkheden om bezwaar te maken. "We hebben een brief gehad waarin staat dat we dat kunnen doen. Maar we hopen vooral dat de gemeente met ons in gesprek wil gaan. Dan kunnen we samen verder kijken naar alternatieve locaties. Er is verder helemaal niet met ons gesproken. Daar zijn we erg teleurgesteld over", aldus initiatiefneemster Joyce van der Star van de petitie.

Onze Ambassadeurs