Natuurbrandrisico naar fase 2

Geschreven door Redactie

Het is al langere tijd droog in de natuur. De kans op natuurbranden neemt daarom toe. In andere veiligheidsregio’s (bijvoorbeeld Brabant Zuidoost) hebben de eerste natuurbranden al plaatsgevonden. Zeker met de weersvoorspelling voor aankomende tijd lijkt het erop dat de kans verder zal toenemen.


Vandaar dat met ingang van 19 april ook Flevoland, net als haar omliggende veiligheidsregio’s, Fase 2 zal hanteren. Dit wordt aangegeven op de site www.natuurbrandrisico.nl


Fase 2 houdt in:


Het is al langere tijd droog in de natuur. De kans is dan ook aanwezig dat een natuurbrand ontstaat. Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen, zeker bij harde wind. Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert, maar vragen ook uw medewerking om de gevolgen van natuurbrand te voorkomen of te beperken. 


Tijdens deze fase kunt u natuurlijk nog steeds gerust de natuur intrekken. Maar wees extra alert, gebruik het gezonde verstand en meld vooral in deze fase verdachte zaken meteen via 112. Ook mag u, ondanks een – gemeentelijke of provinciale - vergunning, hoogstwaarschijnlijk niet meer stoken, bijvoorbeeld om snoeiafval te verbranden.  


De fase waarin we zitten wordt bepaald door de brandweer, in overleg met Staatsbosbeheer. Hiervoor wordt tevens gekeken naar onze buurtregio’s; wij als Flevoland leunen hierbij op de expertise van deze regio’s die (veel) meer natuur hebben (denk aan VNOG) en daar hun processen voor hebben ingericht. In Flevoland voert Staatsbosbeheer tijdens droge periodes extra controles uit.

Onze Ambassadeurs