Dansen voor de Koningin en nooit meer terugkomen
Mijn vader ging dansen voor de Koningin. En hij is daar gebleven." Voor Rick Plantijn is Koninginnedag 2009 de dag dat zijn leven voorgoed veranderde.
Zijn vader, Almeerder Wilfrido Plantijn (71), was een van de zeven dodelijke slachtoffers van de aanslag door Karst T.
"Mijn vader had het er al weken over: hij zou op Koninginnedag gaan dansen voor de Koningin met zijn Almeers-Antilliaanse dansgroep. Wij bleven thuis, met de tv aan. Ineens hoorde ik: 'Kijk die auto door de menigte gaan'. Ik keek en wist: 'Mijn vader, er is iets met mijn vader gebeurd'." Dochter Norayda ziet nog voor zich dat de auto van Karst T. zich een weg door het publiek boort en tegen De Naald tot stilstand komt. Voor de familie Plantijn is dit het begin van een dag vol angst en onzekerheid.
Langzaam sijpelt het slechte nieuws door bij de familie Plantijn, maar veel tijd om te rouwen hebben ze niet. Het overlijden van Wilfrido betekent in eerste instantie vooral veel geregel. Er komen drukbezochte afscheidsdiensten voor hem in Nederland en ook op Curaçao, waar hij begraven wordt. Wilfrido was een bekend figuur op Curaçao en in de Caribische gemeenschap in Almere. Een man die van feesten hield, niet tegen ruzie kon, actief was bij de kerk en altijd met iedereen een praatje maakte. In Almere kwamen hij en zijn vrouw pas op latere leeftijd wonen om dichter bij de kleinkinderen te kunnen zijn. Om dicht bij zijn roots te blijven danste hij bij de folkloristische Almeers-Antilliaanse dansgroep Expreshon Kultural.
Tien jaar later spreekt de familie nog altijd met pijn en ongeloof over wat er gebeurd is met hun vader, die het hart van het gezin vormde. Ze missen hem nog elke dag. "Je probeert die leegte te vullen, maar dat gaat nooit lukken", aldus zoon Fridonel. "Makkelijk wordt het nooit om dit te accepteren", voegt zoon Rick toe. Toch heeft de familie Karst T. allang vergeven voor zijn daad. Zij kiezen er heel bewust voor om vooral te kijken naar de positieve dingen in het leven en realiseren zich dat zij hun vader niet terug krijgen met boosheid. Ook uit hun geloof putten ze hiervoor kracht.
Zijn kinderen proberen hem nu te eren door hun leven als het ware in zijn geest voort te zetten. Ze zijn nog hechter geworden dan ze al waren, spreken elkaar elke dag en zorgen samen zo goed mogelijk voor de inmiddels 85-jarige weduwe Edisonia. Zoon Fridonel is in 2010 zelfs speciaal voor haar in Nederland komen wonen. Elk jaar rondom 30 april brengt het gezin in Apeldoorn een bezoek aan het monument voor de aanslag. Niet op de dag zelf, want op 30 april blijft de familie thuis of komt samen om Wilfrido te herdenken. Het monument is een belangrijke herdenkingsplek, omdat het graf op Curaçao is.
Tv-special 'Dansen voor de Koningin'
Het verhaal van de familie Plantijn is te zien in de special: ‘Dansen voor de Koningin’. De 18 minuten durende reportage gemaakt door Jamila Baaziz en David Brouwer, wordt op TV uitgezonden op zaterdag 27 en zondag 28 april.