Interview met Shasta Rotscheid voor Lock me Up - Free a Girl

Shasta Rötscheid is in 2012 beëdigd als advocaat en werkzaam bij Cleerdin & Hamer Advocaten in Almere.

De focus binnen haar praktijk ligt op het gebied van het arbeidsrecht en ondernemingsrecht. Shasta is al jaren betrokken bij Free a Girl als advocaat en heeft Lock me Up – Free a Girl aangeboden om ook mee te doen aan dit grootschalige evenement.

Shasta is advocaat in Almere en heeft groot publiekelijk bereik en heeft zich daarom aangemeld als deelnemer voor Lock me Up. Lock me Up bood Shasta nog aan om in Amsterdam te gaan zitten, maar Shasta is Almeerse in hart en nieren en daarom zal zij zich op 13 mei laten opsluiten bij Brasserie Julia in Almere Haven. Ze heeft zich jarenlang voor onze mooie provincie ingezet als fractievoorzitter in de Provinciale Staten Flevoland en heeft daarnaast nog andere nevenfuncties in Almere en de provincie.

Sinds het begin

Shasta is vanaf 2012 al bij Free a Girl betrokken geweest. Als advocaat van deze mooie stichting heeft zij de gehele actie Lock me Up steeds verder zien groeien. Shasta heeft zichzelf uiteindelijk als deelnemer in Almere aangemeld. Dit is de eerste keer dat Shasta mee doet aan zo’n groot evenement.

Free a Girl is natuurlijk heel erg betrokken bij verschillende partnerorganisaties. In Brazilië zijn ze druk bezig met het uitbreiden van hun netwerk. Shasta legt uit dat ze zelf nooit betrokken is geraakt bij bevrijdingsmissies.

‘Ik ondersteun de Stichting alleen op de achtergrond hier in Nederland, dus dit is de eerste keer dat ik voor de Stichting zo nadrukkelijk naar buiten treed’ vertelt Shasta.

Toen ik begon met Lock me Up – Free a Girl heette het nog ‘Stop Kindermisbruik’. Zo is het ooit begonnen. De toenmalige oprichters, waaronder Yolanthe Sneijder-Cabau, zijn na al die jaren nog steeds betrokken. ‘Dat is echt gaaf om te zien.’ vertelt Shasta.

De kou en eten

Shasta vertelt dat zij om 18:00 uur s ’avonds een keer een kommetje rijst mag eten en een glas water krijgt aangeboden. ‘Het wordt wel lastig om geen hongergevoel te krijgen. Je zit natuurlijk de gehele dag bij Brasserie Julia op de stoep. Ik kan mij nu al inbeelden wat voor heerlijke geuren er voorbij zullen komen, want er zitten natuurlijk gewoon mensen te eten’.

Verder zorgt Shasta ervoor dat ze voldoende dekens en warme kleding meeneemt. Het kan erg koud worden op de kade. ‘Ten opzichte van twee jaar geleden hebben we wel geluk dat Brasserie Julia nu ook terrasverwarming heeft. Dus als we daar voor de gevel staan, moet het goed komen. Maar als we echt voor de Brasserie zitten, dan neem ik maar een thermopak mee’.

Ik denk dat als je eenmaal in zo’n kooi zit, het alleen maar zwaarder kan worden. Aan de andere kant weet je waar je het voor doet. De meisjes weten misschien niet beter dan zo’n beperkte vrijheid te hebben, wij zitten maar één dag.Exposure


Shasta denkt zichzelf niet snel te gaan vervelen. Van eerdere deelnemers heb ik begrepen dat er veel mensen naar je toekomen voor een praatje en je krijgt als deelnemer veel media-aandacht. Er zijn altijd wel mensen om je heen die vragen aan je willen stellen of aandacht van je willen. Je ontkomt er niet aan. Wel denk ik dat je na alle aandacht en weinig eten en drinken je erg flauw zal gaan voelen verder op de dag.’

Maandag 13 mei trapt Shasta samen met onze collega Richard Verduyn Lunel het evenement af. ‘Ik verwacht er niet heel erg veel van, omdat maandag over het algemeen een rustige dag is. Het is natuurlijk een normale werkdag. Belangrijk is om voor de maandag zo veel mogelijk exposure te krijgen. Trommel al je vrienden en collega’s op om te komen kijken!’.

‘Het belangrijkste voor het evenement nu is om maximaal exposure te krijgen voor het evenement. Het is belangrijk dat ook tijdens de opening al media-aandacht is en niet pas op vrijdagavond, slotavond. Heel Almere, of nog beter, heel Flevoland, moet van het evenement af weten.’
Shasta hoopt dat ze zelf niet al te veel in de schijnwerpers komt te staan. Ze beseft zelf ook dat ze daar niet aan ontkomen zal. ‘Ik kan geen kant op, ik zit tenslotte letterlijk opgesloten’.

‘Almere is de enige stad in Flevoland die meedoet.’

Social media

Shasta is van plan om zoveel mogelijk via de social mediakanalen haar donateurs op te hoogte te houden van het evenement. Ook kun je Shasta haar beleving volgen op de social mediakanalen van haar kantoor.

Shasta haar kantoor is sinds deze week een van de hoofdsponsors, maar ook zijn er andere mooie donaties binnen gekomen. 'Mijn zusje heeft bijvoorbeeld met haar Yogaschool Utrecht een mooie Koningsdag actie voor mij gedaan en een mooi bedrag opgehaald.’ Shasta is nog druk bezig met het regelen van een item voor de loting. ‘Ik ga zelf geen aparte actie bedenken, ik vind het belangrijk om de acties zo veel mogelijk centraal te houden en daar veel aandacht voor te vragen. Uiteindelijk is het natuurlijk het doel om met alle deelnemers die 25.000 euro op te halen. Daar ligt nu dan ook mijn focus.’

Gelukkig heeft Shasta super veel zin in het evenement! Wij wensen haar heel veel succes toe met het ophalen van een mooi geldbedrag en het regelen van een leuk item voor de loting. Wil jij Shasta ook helpen met een donatie? Dat kan! Klik op deze link om doorverwezen te worden naar haar persoonlijke Lock me Up pagina.