Slechtvalkenpaar zonder kuikens dit jaar

Geschreven door Redactie

Een slechtvalkenpaar in het centrum van Almere zal dit jaar geen kleintjes krijgen. Op een hoog gebouw in het centrum is een verlaten nest gevonden, en de vogel heeft maar één broedsel per jaar.


Het was niet bekend dat de slechtvalken een nest op het gebouw hadden. Twee weken geleden moest een beheerder op het dak zijn, en trof daar een woedend vrouwtje aan. De eieren worden nu niet meer uitgebroed. Het is niet zeker of dat komt doordat het nest ontdekt was. 


De kans dat de slechtvalken nog een nest zullen maken, is uitgesloten. Dat zegt stadsecoloog Ton Eggenhuizen. "Als het vrouwtje eenmaal aan het broeden is, gaat van binnen alles op slot. Dus het is wachten tot volgend jaar", aldus Eggenhuizen.


De slechtvalken waren laat met het nest, gaat de stadsecoloog verder. "Er zijn nesten waar de eieren al een week of twee geleden uitgekomen zijn. Misschien dat ze zo laat waren omdat ze geen geschikte plek konden vinden."


Op het WTC-gebouw in Almere Stad staat een nestkast voor de slechtvalken, maar daar is in drie jaar nog geen enkele keer gebruik van gemaakt, constateerde Eggenhuizen. "Samen met de beheerders van de gebouwen in de buurt gaat we onderzoeken of er een betere locatie is voor de kast."

Onze Ambassadeurs