Urkers geven het minst toestemming voor orgaandonatie

Geschreven door Nicole Brandenburg

Urk is de gemeente in Nederland waar procentueel gezien de minste mensen zich hebben ingeschreven als orgaandonor. Slechts 9 procent van de Urkers heeft aangeven dat zijn of haar organen na de dood beschikbaar mogen zijn voor iemand anders.

Vorig jaar stond Urk met 9 procent ook al onder aan de lijst. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In Flevoland staan naar verhouding de meeste mensen als donor geregistreerd in Zeewolde, namelijk 27 procent. Dronten volgt met 26 procent, Noordoostpolder met 24 procent, Lelystad met 20 procent en Almere met 19 procent.

Nu is het nog zo dat mensen die hun wens niet specifiek in het donorrregister vastleggen geen donor worden. Die situatie verandert volgend jaar, wanneer de nieuwe donorwet gaat gelden. Deze wet, vorig jaar door de Eerste Kamer aangenomen, zorgt ervoor dat iedereen automatisch in het register komt te staan met de aanduiding 'geen bezwaar'. Mensen die hun organen niet ter beschikking willen stellen moeten dit dan zelf aangeven.

Onze krant nog niet ontvangen?