Stille tocht voor onopgeloste moorden

Geschreven door Redactie

Nabestaanden van slachtoffers van onopgeloste moorden in Nederland liepen zaterdag aan het begin van de avond een stille tocht op de Kemphaan in Almere. In totaal liepen zo'n 200 mensen mee. Ook misdaadverslaggevers Peter R. de Vries en John van den Heuvel doen mee aan de stille tocht.


Eén van de nabestaanden is Suus Joosten, haar dochter Esther Paul werd in april 2017 zwaar toegetakeld gevonden in het Veluwemeer bij Biddinghuizen. Paul was de ex-vriendin van de veroordeelde drugscrimineel Frank G.. Wie Paul dat heeft aangedaan, is nog steeds onduidelijk. Begin dit jaar werden twee mannen opgepakt, maar onlangs werd bekend dat ze niet vervolgd worden, vanwege onvoldoende bewijs. 


Voor Joosten was het heel mooi om de stille tocht mee te maken. "Het doet je goed om te zien dat je niet de enige bent en dat er anderen zijn die snappen hoe het voelt", laat ze weten. Ze was blij met de organisatie van de tocht. Van haar mag het een jaarlijks terugkerend iets worden. 


Ook de dochter van Esther Paul, Juanita Leatemia, was aanwezig. Voor haar is het heel moeilijk dat ze niet weet wie haar moeder iets heeft aangedaan. "Ik heb er soms zelfs nachtmerries van", vertelt ze. Ook zij vond het een mooie tocht. "Vooraf wist ik niet goed wat ik moest verwachten, maar het was erg mooi." 


De tocht is georganiseerd door de Almeerse Wicky van der Meijs. Haar vader is in 2002 op 72-jarige leeftijd omgekomen. De dader is nooit gevonden. Omdat ze contact met lotgenoten in die tijd goed had kunnen gebruiken, is ze in 2017 begonnen met een besloten facebookgroep. In deze groep vinden veel nabestaanden steun aan elkaar. 


Aan het einde van de stille tocht wordt ook nog een monument onthuld. Dit monument is voor alle slachtoffers van onopgeloste moorden. Het is een geknakte roos in een opengeslagen boek. Het monument staat aan het begin van de Kemphaan.

Onze Ambassadeurs