Woede bij boeren door gps-diefstallen

Geschreven door Redactie

Boeren in het buitengebied balen van de vele diefstallen uit schuren en van het land. De dieven hebben het voornamelijk voorzien op gps-systemen.


Nadat in mei en juni boeren in Noordoostpolder en Lelystad het slachtoffer waren, zijn de afgelopen dagen tractoren in het buitengebied van Dronten en Zeewolde leeggeroofd. 

Zo ontdekte een boer aan de Ooievaarsweg zondag dat uit zijn tractor twee gps-sensoren en beeldschermen waren gehaald. De schade bedraagt zeker 30-duizend euro. Diezelfde nacht werd de apparatuur uit de tractor op het erf van zijn overbuurman Albert Lubberink gehaald. De dieven zijn op camera vastgelegd. Maandagochtend ontdekte boer Jan Hoving dat de gps was verdwenen uit de tractor die in de stal aan de Schollevaarweg stond. 

"Ik moet zo'n dief niet op mijn erf tegenkomen" — Gedupeerde boer, slachtoffer diefstal 

Hoe kunnen de boeren de diefstallen voorkomen?

Bij de agrariërs overheerst woede en frustratie over de diefstallen. Ze realiseren zich dat de tijd voorbij is dat ze hun spullen zomaar op het erf kunnen laten staan. Zelfs in de schuur en op slot staan de tractoren niet veilig. "Maar als ik een kopje koffie wil drinken moet het toch niet zo hoeven zijn dat ik alle deuren eerst op slot moet doen", zegt Hoving.


Wat de boeren ook verontrust is dat zij en hun bedrijven blijkbaar zijn geobserveerd, zodat de dieven precies wisten waar ze moeten zijn. Eén van de boeren aan de Ooievaarsweg heeft recent een verdachte auto achtervolgd en het kenteken aan de politie doorgegeven. "Het bleek een huurauto te zijn. De politie kreeg vanwege privacy-redenen geen inzage in de gegevens van de huurder, omdat niet bewezen was dat de auto iets met de diefstallen te maken heeft. Zo kunnen de dieven dus ongestoord steeds blijven huren". 


WhatsAppgroep 

Volgens Lubberink vindt woensdag een overleg plaats tussen de boeren en de gemeente. Hij hoopt dat kan worden afgesproken wat moet gebeuren om diefstallen een halt toe te roepen. De boeren houden elkaar nu op de hoogte via een WhatsAppgroep. Voor eigen rechter spelen willen de boeren niet, al is de verleiding groot. "Ik moet zo'n dief niet op mijn erf tegenkomen", aldus één van hen.