Ontsnapte otter zorgt voor nieuwe bloedgroep

Geschreven door Redactie

Landschapsbeheer Flevoland is blij dat een otter is ontsnapt uit quarantaine in het Natuurpark in Lelystad. Deze otter zorgde daardoor voor een nieuwe bloedgroep in de Flevolandse otterpopulatie. Dit is volgens Jeroen Reinhold van Landschapsbeheer goed voor de groep.


De otter was tijdelijk in quarantaine geplaatst om later op een andere plek in Nederland te worden uitgezet. Maar het vrouwtje wist te ontsnappen en sloot zich vervolgens aan bij een otterfamilie die in vrijheid vlakbij het Natuurpark leefde. Deze groep ontstond nadat in 2002 in de Weerribben en de Wieden de otters landelijk werden geherintroduceerd. Er waren twee mannetjes die een grote genetische invloed bleken te hebben, waardoor de kans op inteelt groot werd. De jongen van de uitgezette dieren kwamen uiteindelijk in Flevoland terecht en kregen vervolgens ook baby's. De otterfamilie werd zo steeds verder uitgebreid. 


Met de otter uit Lelystad is een buitenstaander bij de familie gekomen. Volgens Landschapsbeheer kreeg deze twee dochters, waarvan één nog in de provincie leeft. De tweede dochter heeft Landschapsbeheer niet gevonden. Het vrouwtje dat jaren geleden aan de wandel ging, is inmiddels overleden. 


Poep analyseren 

Landschapsbeheer Flevoland heeft afgelopen maanden de otters in de provincie geteld. Dit deden ze door het DNA via poep van de otters te testen. Hieruit is gebleken dat er minimaal 17 otters in Flevoland wonen. Dit kunnen er meer zijn, omdat niet alle gebieden zijn onderzocht. Dit heeft te maken met tijd en geld. Vorig jaar heeft Landschapsbeheer 22 otters geteld.

Onze Ambassadeurs