Miljoenen subsidie nodig voor bouw plasticfabriek

Geschreven door Redactie

De gemeente Almere heeft bijna acht miljoen euro nodig voor de bouw van een fabriek voor het verwerken van lastig herbruikbaar plastic.

De gemeente merkt dat maar de helft van het ingezamelde plastic opnieuw gebruikt kan worden, de andere helft komt uiteindelijk alsnog in de verbrandingsoven terecht. Er is een subsidie aangevraagd bij de Europese Unie. Almere speelt al langer met het idee voor een plek waar moeilijk recyclebare plastics worden verwerkt.


Er is drie miljoen euro nodig voor de bouw van de fabriek. De rest van het geld gaat naar het stimuleren van ideeën om het lastig te recyclen plastic in bestaande en nieuwe producten te verwerken. De gemeente Almere betaalt uiteindelijk zelf 300.000 euro mee aan het project. Dat geld wordt gebruikt voor de organisatie en begeleiding van de fabrieksbouw en de communicatie van het project.


Bij de EU loopt op dit moment het programma 'INTERREG North West Europe'. Het doel is internationale samenwerking om slimme oplossingen te vinden voor duurzame, innovatieve en technologische vraagstukken. Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet Almere samenwerken met instellingen uit Engeland, Duitsland en België. "De aanvraag is in de eerste fase goedgekeurd. Eind september 2019 weten wij of INTERREG North West Europe de aanvraag honoreert", aldus de gemeente Almere.